Kunst in cijfers

10 miljoen dollar (7,8 miljoen euro) is de schenking die het Guggenheim Museum heeft gekregen van de Robert H. N. Ho Family Foundation om werken te laten maken door kunstenaars uit China, Hong Kong, Taiwan en Macau. Ook kan het museum er een conservator van betalen die zich uitsluitend met hedendaagse Chinese kunst zal bezighouden. Van minimaal drie kunstenaars of kunstenaarsgroepen zal het werkzeker opgenomen worden in de permanente collectie van het Guggenheim.

2,5 miljoen euro heeft het schilderij Jonge vrouw aan het Strand van de Noorse schilder Edvard Munch deze week op een veiling bij Christie’s in Londen opgebracht. Het veilinghuis had de waarde geschat op 500.000 tot 700.000 pond. Het schilderij werd in november teruggeven aan de nazaten van de vroegere Joodse eigenaar Curt Glaser, een vriend van Munch en directeur van de Staatlichte Kunstbibliothek in Berlijn. De nazi’s dwongen het hem in 1933 te veilen, Glaser overleedvoor het einde van de Tweede Wereldoorlog..

1,1 miljoen euro’s heeft de Britse juwelier Laurence Graf bij een veiling van Bonham in Londen betaald voor het portret van een Chinees meisje van Vladimir Tretchikoff (1913-2006), een kunstenaar uit Kazachstan. Het schilderij van een jonge vrouw met een groen gezicht en vuurrode lippen is als ansichtkaart en poster een van de best verkochte ter wereld.

1000 tenten gaat de Chinese kunstenaar Ai WeiWei langs de oever van de Emscher plaatsen in een tentoonstelling tijdens het Emscher Kunstfestival in het Duitse Roergebied. Elke tent zal anders zijn in deze installatie Aus der Aufklärung, die hoort bij een project van 4,5 miljoen euro om nieuw leven te krijgen in de sterk vervuilde rivier.

10nieuwkomers zijn aanwezig op de Biënnale van Venetië, waaronder het Vaticaan. De Heilige Stoel heeft voor het eerst in de geschiedenis een eigen paviljoen. De kunst in het paviljoen van het Vaticaan zal verwijzen naar het bijbelboek Genesis.