Kortkolom economie

Miljoenenclaim om ss Rotterdam afgewezen

Amsterdam. Een schadeclaim van veertig miljoen euro over het schip de ss Rotterdam, die corporatie Woonbron bij de Poolse overheid had neergelegd, is afgewezen. Het besluit van het Europese Hof in Straatsburg betekent een nieuwe tegenvaller voor de woningcorporatie, schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag. De claim stamt uit de tijd dat Woonbron het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn in de haven van Gdansk wilde laten opknappen. Toen bleek dat er grote hoeveelheden asbest in het schip waren verwerkt, moest het schip de haven in 2006 halsoverkop verlaten. Het schip mocht niet meer terugkeren en hierdoor liep de oplevering ernstige vertraging op. Het fiasco met het schip kostte Woonbron ruim 200 miljoen euro. (Novum)

BP verkoopt Russisch belang aan Rosneft

Amsterdam. Het Russische staatsbedrijf Rosneft is één van de grootste olieproducenten ter wereld geworden. Gisteravond kwam de verkoop rond van het Russische TNK-BP aan Rosneft tijdens onderhandelingen waarbij president Poetin persoonlijk betrokken was. TNK-BP was een joint venture van BP en vier Russische oligarchen. Met de verkoop, die uiterst moeizaam tot stand kwam, is een bedrag gemoeid van 40 miljard euro. BP zal een deel van zijn aandeel gebruiken om de claims rond de ramp in de Golf van Mexico, af te handelen. Met de overname heeft de Russische overheid zijn greep op de energiesector verder verstrekt. (NRC)

Amsterdam verlaagt grondprijzen

Amsterdam. Amsterdam verlaagt de grondprijzen met gemiddeld 10 tot 15 procent. Dat blijkt uit de zogeheten grondprijzenbrief die het college van burgemeester en wethouders gisteren heeft vastgesteld. De prijsverlaging, die geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari, is het gevolg van de waardedaling van vastgoed in de stad: volgens onderzoek zijn de woningen in de afgelopen anderhalf jaar gemiddeld 4 tot 6 procent minder waard geworden. (NRC)

Sanoma schrijft fors af op Nederland

Amsterdam. Mediaconcern Sanoma schrijft toch fors af op zijn bezittingen in Nederland. Het Finse bedrijf meldde vanochtend een afwaardering van 34,8 miljoen euro op Sanoma Media Nederland. De advertentie-inkomsten van de publiekstijdschriften, televisiebedrijf SBS en de onlinepublicaties zijn nog lager dan verwacht. Sanoma verwacht dat de inkomsten in 2013 2 tot 4 procent zullen dalen. Sanoma nam samen met Talpa in 2011 SBS over. De resultaten van de televisiezenders vallen vooralsnog tegen. (NRC)

Winst Nike stijgt onverwacht snel

Amsterdam. Nike, de Amerikaanse maker van sportartikelen, heeft in het derde kwartaal van het boekjaar onverwacht 55 procent meer winst gemaakt. De nettowinst steeg tussen 1 december en 28 februari tot 866 miljoen dollar (671 miljoen euro). De omzet steeg met 9 procent tot 6,19 miljard dollar. (AP)