Kortkolom buitenland

VN-onderzoek naar strafkampen N-Korea

Geneve. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft gisteren besloten een formeel onderzoek naar de schendingen van de rechten van de mens in Noord-Korea in te stellen. Noord-Korea wordt van misdrijven tegen de menselijkheid verdacht. Het onderzoek zal zich in het bijzonder op de strafkampen richten, waar mensen volgens VN-rapporteur Marzuki Darusman, bewust „op een langzame manier de dood in worden gedreven.” Noord-Korea heeft het voornemen van de VN afgedaan als een „politiek complot”. Het is onwaarschijnlijk dat de VN toegang krijgen voor hun onderzoek tot Noord-Korea zelf. (AP, BBC)

Z-Korea: cyberaanval toch niet uit China

Seoul. Zuid-Koreaanse computerexperts hebben vanmorgen verklaard dat ze zich hebben vergist, toen ze de oorsprong van de cyberaanval van woensdag naar computers in China traceerden. Het bleek weliswaar om een computer in China te gaan maar die maakte deel uit van een netwerk van een Zuid-Koreaans bedrijf dat juist was getroffen door de cyberaanval. De onderzoekers zeiden er nog steeds van uit te gaan dat de aanval uit het buitenland stamde. Veel Zuid-Koreanen menen dat het buurland Nood-Korea er achter zit. ( AP)

Macht van president Georgië gecoupeerd

Tbilisi. Het Georgische parlement, dat wordt gedomineerd door de wat meer pro-Russische premier/miljardair Ivanisjvili, heeft de macht van president Saakasjvili van Georgië beknot. De volksvertegenwoordiging nam gisteren een voorstel aan om het staatshoofd het recht te ontnemen de regering te ontslaan en het parlement te ontbinden. Deze stap wakkert de polarisatie aan die begon met de verkiezingszege vorig jaar van Ivanisjvili en zal voortduren tot de presidentsverkiezingen dit najaar. (Reuters)

Ntaganda mag naar Strafhof van Kagame

Kigali. De Rwandese president Paul Kagame heeft zijn medewerking toegezegd bij de uitlevering van de Congolese rebellenleider Bosco Ntaganda aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ntaganda, die wordt gezien als een van de leiders van rebellenbeweging M23, gaf zich maandag over bij de Amerikaanse ambassade in Kigali. Ntaganda is een sleutelfiguur in het conflict dat woedt in het oosten van Congo. Het Strafhof klaagt hem aan voor het gebruiken van vrouwen als seksslavinnen, het inschakelen van kindsoldaten en de moord op zeker 800 mensen rond 2002. (BBC)

Geweld in Caracas rond verkiezingen

Caracas. In de Venezolaanse hoofdstad Caracas is gisteren geweld uitgebroken tussen studenten en aanhangers van de overleden president Hugo Chávez. De studenten protesteerden bij de verkiezingsraad tegen wat zij zien als bevoordeling van presidentskandidaat Nicolas Maduro, die een beschermeling was van Chávez. Zeven studenten zijn gewond geraakt. Venezuela kiest een nieuwe president op 14 april. (AP)