Kortkolom binnenland

Rijk geeft vastgezette jongen Ciazio geld

Amsterdam. De achttienjarige Surinaamse jongen die twee weken geleden als illegale vreemdeling is vastgezet, krijgt een schadevergoeding van de staat. Ciazio, een jongen met de verstandelijke en emotionele vermogens van een achtjarig kind, werd aangehouden bij een verkeerscontrole en bleek geen verblijfspapieren te hebben – zijn moeder had die in de acht jaar dat Ciazio in Nederland woont nooit aangevraagd. Hij werd vijf dagen vastgehouden in afwachting van zijn uitzetting naar Suriname. Staatssecretaris Teeven (Justitie, VVD) zegt nu dat de detentie niet goed was. „Er had een andere afweging moeten worden gemaakt.” Volgens de advocaat van Ciazio loopt de procedure tegen zijn uitzetting gewoon door. (NRC)

Wet in de maak voor moskee-internaten

Den Haag. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) bereidt wetgeving voor om de veiligheid en het pedagogische klimaat in moskee-internaten te waarborgen. Dat zei de bewindsman, ook verantwoordelijk voor integratie, gisteren in een debat met de Tweede Kamer. Eerder wilde hij alleen vrijwillige afspraken maken om het toezicht op de internaten te verbeteren. De Kamer vond dat niet ver genoeg gaan. Omdat voorbereiden van wetgeving minstens een jaar duurt, werkt Asscher wel verder aan een vrijwillig ‘kwaliteitskader’. Als dat goed werkt, is wetgeving misschien niet nodig. (NRC)

‘Tweede Nederlandse moslimstrijder dood’

Amsterdam. In Syrië blijkt opnieuw een Nederlander van Marokkaanse afkomst te zijn gedood. Het slachtoffer zou een 20-jarige zijn geweest die in Delft of Rotterdam woonde. Dit meldde de NOS gisteren. De jongen was naar Syrië afgereisd om daar te vechten tegen het regime van president Assad. Vorige week zou een andere Nederlander zijn omgekomen in Syrië. Volgens bronnen kenden de twee slachtoffers elkaar. (NRC)

Drugslabs ontdekt na brandmelding

Maasbommel. In een schuur in het Gelderse Maasbommel zijn gisteren twee drugslaboratoria ontdekt. De brandweer stuitte op de labs na een melding van een brand. Van brand was echter geen sprake, maar wel van chemische dampen, liet de politie weten. Een van de laboratoria was bedoeld voor de productie van grondstoffen voor xtc. Het andere diende voor de productie van amfetamine. Er zijn geen aanhoudingen verricht. (Novum)

‘Haat wijdverbreid onder Turken’

Amsterdam. Xenofobie, homohaat en antisemitisme zijn wijdverbreid onder etnische Turken in Nederland en in Duitsland. Deze gevoelens komen onder Turken veel meer voor dan onder Marokkaanse Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek van Ruud Koopmans, hoogleraar, verbonden aan het Onderzoekscentrum voor sociaal onderzoek (WZB) in Berlijn. Er is een duidelijke samenhang met Turks nationalisme en islamitisch fundamentalisme. (NRC)

Opinie: pagina 18