Kort

Zorgcontract

Slotervaartziekenhuis is eruit met Achmea

Amsterdam. - Het Slotervaartziekenhuis heeft onder de nieuwe tijdelijke leiding alsnog een contract afgesloten met verzekeraar Achmea over te leveren zorg in 2013. Afgesproken is dat het ziekenhuis uit Amsterdam dit jaar minder zorg levert dan het aanvankelijk wenste. Het Slotervaartziekenhuis wilde volgens Achmea onder bestuursvoorzitter Aysel Erbudak harder groeien dan landelijk is afgesproken. Zij is vorige maand geschorst en strijdt om de macht bij het ziekenhuis. Het Slotervaart was tot nu toe het enige van de 92 landelijke ziekenhuizen waarmee Achmea geen contract had afgesloten. Vorig jaar kwamen de partijen zeker tienmaal bijeen om eruit te komen. nrc

Elfstedentocht

Kruisje wordt officiële onderscheiding

Amsterdam. - Het Elfstedenkruisje wordt erkend als officiële onderscheiding. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) gisteren besloten. Het wordt uitgereikt na het uitrijden van de Friese Elfstedentocht. De onderscheiding, een Maltezer kruis met in het midden het wapen van Friesland, werd in 1909 ontworpen. De eerste gelegenheid waarbij de eigenaars het Elfstedenkruisje officieel kunnen opspelden, is bij de troonswisseling op 30 april dit jaar. Novum

Oproep Obama

‘Israëli's: verplaats je in Palestijnen’

Amsterdam. - Barack Obama heeft de Israëlische bevolking opgeroepen zich te verplaatsen in het lot van statenloze Palestijnse burgers. Hij zei dat gisteren tegen Israëlische studenten in de hoofdstad Jeruzalem, van wie hij een staande ovatie kreeg. De Amerikaanse president zei ook dat het bouwen van Joodse nederzettingen op bezet gebied het vredesproces dwarsboomt. Het is Obama’s eerste officiële bezoek aan Israël en de bezette Westbank. Reuters

„Het is niet eerlijk dat een Palestijns kind niet kan opgroeien in een eigen staat.”

Aldus president Obama