‘Komende uren bepalen de toekomst van Cyprus’

De banken in Cyprus blijven in ieder geval tot en met maandag gesloten.
De banken in Cyprus blijven in ieder geval tot en met maandag gesloten. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

De Cypriotische regering heeft er zojuist op gehamerd dat het parlement ‘grote beslissingen moet nemen’ om het eiland van een financiële ondergang te redden. Het is een kwestie van uren, zo luidde de boodschap. Er moet snel een ‘Plan B’ op tafel liggen om aan geld te komen.

“De komende uren bepalen de toekomst van het land”, zei een woordvoerder van de regering in een op televisie uitgezonden verklaring voor aanvang van het debat over crisismaatregelen. Hij voegde daaraan toe: “We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen.”

Het debat over een ‘Plan B’, nadat een aanvankelijk voorstel van de EU afgewezen werd, zou vanochtend om 9.00 uur beginnen, maar werd uitgesteld.

Onderdeel van het alternatieve plan is een ‘solidariteitsfonds’ waaraan onder meer pensioenfondsen en de orthodoxe kerk moeten gaan bijdragen. Volgens een Griekse krant kan dat idee echter voorlopig niet op goedkeuring van de eurozone rekenen.

Rusland: de deur staat nog op een kier

Eerder vandaag werd duidelijk dat het bezoek van de Cypriotische minister van Financiën aan Moskou niets heeft opgeleverd. Michael Sarris sprak de afgelopen dagen met zijn Russische ambtgenoot Anton Siluanov over steun, maar keerde terug zonder resultaat.

Ondertussen heeft de Russische premier Medvedev wel gezegd dat Rusland ‘de deur nog niet dichtgegooid heeft’ wat betreft hulp aan Cyprus. Maar Moskou zal alleen bijspringen als Cyprus met maatregelen komt waar de EU achter staat, zei hij.