Vlaamse crèchemoordenaar Kim De Gelder krijgt levenslang

Kim De Gelder
Kim De Gelder Foto ANP / Didier Lebrun/Pool

Kim De Gelder, de Belg die in 2009 een bloedbad aanrichtte op een kinderdagverblijf bij Dendermonde, moet levenslang de cel in. Dat heeft de Gentse rechtbank vanavond besloten, melden Belgische media. Eerder vanmiddag werd hij door de jury al toerekeningsvatbaar verklaard.

De jury acht De Gelder schuldig aan viervoudige moord en aan 25 pogingen tot moord. De veroordeling komt overeen met de eis van de aanklager. Volgens de Belgische media reageerde De Gelder op het oog onbewogen op het vonnis.

De destijds 20-jarige De Gelder stak op januari 2009 in kinderdagverblijf Fabeltjesland twee baby’s van zes en negen maanden dood en een verzorgster. Een week voor de slachtpartij in Fabeltjesland had De Gelder ook al een bejaarde vrouw vermoord. Ook een nooit uitgevoerd plan voor de moord op een naburig gezin was hem ten laste gelegd. De jury achtte hem schuldig aan al die ten laste gelegde feiten.

De advocaat van De Gelder betoogde gedurende het proces dat zijn cliënt diens daden niet kunnen worden aangerekend. De Gelder zou tijdens de moorden in een psychose hebben verkeerd. Gerechtspsychiaters stelden daarentegen vast dat De G. wel degelijk toerekeningsvatbaar was.

De Gelder bleef lang zwijgen over wat hem tot zijn daden dreef. Uiteindelijk verklaarde hij na lange verhoren dat hij ‘wraak wilde nemen op de maatschappij, omdat die te hard geweest is voor mij’.

“Ik wilde daardoor zo veel mogelijk mensen het ergste aandoen: hen vermoorden.”

De zaak-De Gelder kreeg door de aard van de delicten en de grote omvang van het proces veel aandacht in België. De rechtbank hoorde een kleine tweehonderd getuigen. De beraadslaging over de vragen en de motivering heeft ruim zes uur geduurd. Het hele proces nam vier weken in beslag.