Joseph Kony, Stephen King

Joseph Kony in stripvorm

Na Justin Bieber was het waarschijnlijk Joseph Kony wiens naam vorig jaar het meest is geretweet. Naar aanleiding van een korte documentaire waarin ’s mans gruwelen breed werden uitgemeten, ontstond een zelden vertoonde collectieve internetverontwaardiging, te herkennen aan de hashtag #KONY2012. Even denk je met terugwerkende kracht de meest cynische reclamecampagne aller tijden gezien te hebben, want er is een stripboek over Kony gemaakt. Maar het is een bloedserieus werk, een aanklacht en reportage in stripvorm waarin de lezer weinig gruwelen wordt bespaard.

Army of God: Joseph Kony's War in Central Africa gaat uitgebreid in op de moorden, verkrachtingen die Kony en zijn jonge strijders plegen. De maker, journalist David Axe, verdedigt zijn keuze als volgt: ‘het stripverhaal is een medium. Net als tv, krant, radio: het is een medium, en daar kun je van alles mee doen.’ Het is niet zijn eerste stripreportage: al in 2007 verscheen War Fix, zijn memoir over Irak.

Braziliaanse King-klassieker

In The Guardian maakt men zich soms vrolijk over lelijke boekomslagen. Je hebt makkelijke doelwitten als sciencefictionboeken waarop lelijke tekeningen staan, maar die vanuit een soort postmodern camp-perspectief wel weer mooi zijn. Nu hebben ze iets heel absurds gevonden: een Braziliaanse herdruk van The Shining, de Stephen King-klassieker, waarop een vrouw met een kapsel als een helm, een hooggesloten blauw wollen truitje en enorme gouden oorbellen de lezer mislukt zwoel aankijkt. Met het verhaal heeft het hoegenaamd niets te maken. ‘Misschien nog wel enger dan het boek,’ aldus de Guardian-journalist.