Italië zendt mariniers alsnog naar India terug

In een opmerkelijke wending in een diplomatiek conflict met India heeft Italië twee mariniers die twee Indiase vissers zouden hebben doodgeschoten, alsnog teruggestuurd naar India om daar te worden berecht. Eerder weigerde Italië de mannen, die van India in februari thuis mochten stemmen in de parlementsverkiezingen, terug te zenden. De kwestie leidde tot een politieke rel. India bevroor zijn betrekkingen met Italië en ‘gijzelde’ de Italiaanse ambassadeur. Luchthavens kregen instructies hem niet door te laten.

Waarschijnlijk werd de ommezwaai van de Italiaanse regering mogelijk door afspraken achter de schermen. De Italiaanse regering zei dat India had toegestemd in het toepassen van snelrecht en garanties had gegeven over de behandeling van de mariniers en hun rechten, maar gaf geen details.

De Indiase minister van Buitenlandse Zaken Salman Kurshid ontkende dat er afspraken waren gemaakt. Wel zei hij in het parlement dat de mariniers niet de doodstraf zullen krijgen, omdat hun zaak geen ‘zeer uitzonderlijke zaak’ is: het criterium dat het Hooggerechtshof – de instantie die de Italianen berecht – daar voor stelt. Ook zei hij dat de mariniers, die vrij zijn op borgtocht, niet gearresteerd worden. Ze zullen verblijven in de Italiaanse ambassade in New Delhi en moeten zich wekelijks melden op een politiebureau.

De mariniers, die als bewakers meevoeren op een Italiaanse tanker, worden ervan verdacht in 2012 een Indiase vissersboot te hebben beschoten. Ze zeiden de omgekomen vissers Ajesh Binki (25) en Gelastine (45) voor piraten te hebben aangezien. Volgens India had het incident plaats in nationale wateren. Italië bestrijdt dat. Het wilde een internationaal tribunaal laten oordelen.