Israëliër en Noor ontvoerd in Egyptische Sinaï

Een resort langs de Rode Zee in het Sinaï-gebied waar vandaag twee toeristen zijn ontvoerd.
Een resort langs de Rode Zee in het Sinaï-gebied waar vandaag twee toeristen zijn ontvoerd. Foto AFP / Cris Bouroncle

Gewapende bedoeïenen hebben vandaag in de Egyptische Sinaï twee toeristen, een Israëliër en volgens de laatste berichten een Noor, ontvoerd.

De aanvallers onderschepten met een busje de auto waarin de twee toeristen zaten. Ze waren onderweg van het ene resort in Taba dicht bij de Israëlische grens, naar het andere in Dahab, zuidelijker gelegen. Onder schot werden ze gedwongen in het busje te stappen, heeft de politie tegenover persbureau AFP verklaard.

Egyptische veiligheidsdiensten proberen de ontvoerders te bereiken om de vrijlating van het paar te onderhandelen. Volgens twee Israëlische officials zou het de ontvoerders niet gaan om de nationaliteit van de Israëliër, maar is het een puur crimineel gemotiveerde ontvoering.

Eerder werd nog gezegd dat de andere toerist een Belg zou zijn, maar de Noorse overheid heeft laten weten dat het om een Noorse toerist zou gaan. Meer informatie over de Noor heeft het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken nog niet gegeven. Volgens de Egyptische politie zou het gaan om een Noorse vrouw van 31 jaar.

Ontvoeringen van buitenlanders tegen losgeld voor de vrijlating van gevangen Bedoeïenen komen de afgelopen twee jaar in de Sinaï vaker voor. De onveiligheid in de regio is toegenomen na de val van het regime van Mubarak in Egypte begin 2011. Vaak duren de ontvoeringen niet langer dan 48 uur en worden de toeristen ongedeerd vrijgelaten. Op 7 maart werd een Brits koppel ook al ontvoerd door bedoeïenen in de regio. Na onderhandelingen met de veiligheidsdiensten werden ze snel vrijgelaten.

Veel ambassades ontmoedigen formeel om te reizen in de Sanaï-regio, of het reizen te beperken tot de grote resorts langs de kust.


View Larger Map