‘Ik sterf tenminste nog samen met mijn vrienden’

Richard Engel een maand na de gijzeling.
Richard Engel een maand na de gijzeling. Beeld uit Vanity Fair, dat zijn verhaal deze maand plaatst.

De Amerikaanse correspondent Richard Engel werd in december in Syrië gegijzeld door een groep aan Assad gelieerde mannen. Na vijf dagen in doodsangst kon hij ontsnappen. Voor Vanity Fair schreef hij het verhaal op.

Engel, die voor NBC werkt, zou samen met een aantal collega’s vanuit Turkije de grens met Syrië oversteken om een paar uur later weer terug te zijn. Maar het liep anders: al snel wordt de groep, inclusief de Syrische chauffeurs, ingesloten door twaalf mannen. Ze worden in een busje gestopt en geblinddoekt.

De Amerikaan vertelt in detail wat er in de vijf dagen daarna gebeurt. Ze zijn het grootste gedeelte van de tijd geblinddoekt, de gijzelnemers halen morbide grappen met ze uit en ze worden diverse keren verplaatst. Als Engel na vier dagen mag douchen, staat een van de mannen naast hem.

“‘I am sorry,’ Abu Jaafar said in English. He looked on as I dressed. Then he opened his arms to embrace me. He was crying. He squeezed me hard. ‘I am sorry,’ he said into my ear, again in English.”

Lees het hele verhaal van Richard Engel bij Vanity Fair (6.274 woorden, ongeveer 29 minuten minuten leestijd).