‘Gevangene moet van kabinet zelf gaan betalen voor celstraf’

Het nieuwe Justitieel Complex op Schiphol. Foto ANP/Evert Elzinga

Het kabinet moet 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen, volgens RTL Nieuws. Dat betekent dat er gevangenissen zullen sluiten, veroordeelden met een enkelband vrijkomen en gevangenen zelf voor een deel van de kosten op moeten draaien.

Staatssecretaris Teeven van Justitie presenteert zijn plannen voor de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) vandaag in de ministerraad. Naast bovengenoemde maatregelen worden gevangenen voortaan vaker gedwongen om samen één cel te delen. Hoe veel gevangenen daarnaast zelf moeten gaan betalen zal vandaag blijken.

Eerder werd al bekend dat vanwege de bezuinigingen gevangenissen worden gesloten. Om hoeveel van de 29 gevangenissen het gaat en welke het zijn is ook nog niet duidelijk.

Vorige week meldde Nieuwsuur op basis van vertrouwelijke stukken dat mogelijk 1600 veroordeelden vanwege de bezuinigingen een elektronische enkelband in plaats van een celstraf krijgen.