Gekooide waakvogels

Foto AAG

Wat Twee negentiende-eeuwse tegeltableaus met een voorstelling van een vogelkooitje. Elk over zes (losse) tegels, 39,5×26,5 cm.

Waar ‘The Spring Sale’ bij Veilinghuis AAG in Amsterdam op 25 maart om 14 uur. Kijkdagen t/m zo, 10-17 uur.

Richtprijs 1.200-1.500 euro

Bijzonderheid In Friese boerderijen hingen vroeger links en rechts naast de schouw vaak tegeltableaus met diervoorstellingen: bijvoorbeeld een boer met een koe of een paard. De tableaus met vogelkooitjes herinneren vermoedelijk aan de gewoonte om echte kooitjes naast de schouw te hangen. Als de vogels het loodje legden door een teveel aan koolmonoxide in de lucht, was het tijd om de schoorsteen te laten vegen.

Goede koop? Kitty Laméris van de kunst- en antiekhandel Frides Laméris in de Spiegelstraat in Amsterdam: „Deze tableaus zijn heel schappelijk geprijsd. De informatie in de veilingcatalogus klopt niet helemaal. Het linkertableau is in Harlingen gemaakt, dat kan je zien aan het medaillon met een scheepsgezicht aan de onderzijde van het kooitje. Maar het rechtertableau komt van de Faience- en Tegelfabriek Westraven in Utrecht. Een museaal stuk, want een vergelijkbaar tableau zit in de collectie van het Tegelmuseum in Otterlo.”