FNV sluit zich aan bij cao en acties bij AH stoppen

Het cao-conflict tussen FNV en Albert Heijn is beslecht. Na een week van stakingen en wederzijds verwijten sloot de FNV zich gisteren alsnog aan bij het cao-akkoord dat Albert Heijn vorige week vrijdag met vakcentrale CNV heeft bereikt. Op aandringen van de FNV worden in de uitwerking van de afspraken nog enkele wijzigingen doorgevoerd.

Zo krijgen de werknemers bij ontslag niet tot 2016 maar tot 2020 anderhalf keer de kantonrechtersformule uitbetaald. In het cao-akkoord dat Albert Heijn vorige week afsloot, werd al vastgelegd dat per 1 juli aanstaande honderd ‘vaste’ uitzendkrachten een contract zouden krijgen, nu is afgesproken dat dit volgend jaar nog eens voor honderd flexwerkers geldt. De loonstijging van 3,5 procent in twee jaar blijft ongewijzigd.

Bij AH’s distributiecentra werken circa 5.000 mensen, onder wie 2.000 uitzendkrachten. Algemeen directeur Sander van der Laan van Albert Heijn noemde het afgelopen week niet reëel dat de FNV voor álle flexwerkers een vast contract probeerde te bedingen. „Veel uitzendkrachten zitten daar helemaal niet op te wachten. Wij werken veel met Polen. Die willen meestal niet het hele jaar door, vijf dagen per week, komen opdraven. Die werken acht weken en dan gaan ze vier weken naar huis.”

FNV-campagneleider Ron Meyer sprak gisteren van „een prestatie van jewelste”. Volgens hem hebben „de dappere distributiewerkers de trend bij Albert Heijn gekeerd” en „stopt de carrousel van onzekerheid voor uitzendkrachten”.

AH-directeur Van der Laan zei vanochtend op Radio 1 dat FNV nauwelijks nieuwe punten heeft binnengehaald en dat Meyer „wel een beetje met andermans veren pronkt”. FNV probeert het gezichtsverlies te beperken, volgens hem. „Ze willen graag een bepaald resultaat claimen.”

Nadat de onderhandelingen vorige week waren vastgelopen, spraken FNV en Albert Heijn niet meer met elkaar. Gisteren gingen de partijen, op verzoek van AH’s Ondernemingsraad, weer met elkaar in gesprek.

Nu ook de FNV is aangehaakt bij de cao-afspraken, zijn de stakingen van de baan. Afgelopen week legden medewerkers van de distributiecentra in Zaandam, Tilburg, Pijnacker, Zwolle en Geldermalsen het werk neer. Niet met achthonderd man, zoals de FNV stelde, maar met tientallen medewerkers per distributiecentrum. AH-directeur Van der Laan noemde de stakingen „vervelend”, maar bezwoer dat de schappen van de supermarkten niet leeg zouden zijn met Pasen, zoals de FNV herhaaldelijk had gedreigd.