Cyprus keurt solidariteitsfonds goed en opsplitsing van banken

Rijen voor de geldautomaat van de Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), terwijl het parlement debatteert over de opsplitsing van de bank om geld bij elkaar te brengen als onderdeel van het steunplan van de eurolanden.
Rijen voor de geldautomaat van de Cyprus Popular Bank (Laiki Bank), terwijl het parlement debatteert over de opsplitsing van de bank om geld bij elkaar te brengen als onderdeel van het steunplan van de eurolanden. Foto AP / Thanassis Stavrakis

Het parlement van Cyprus heeft vanavond nog geen definitief uitsluitsel gegeven over het hele steunpakket, maar is in ieder geval akkoord gegaan met een aantal onderdelen, meldt Reuters.

Update 22.55: Het Cypriotische parlement heeft zojuist een wet goedgekeurd die de opsplitsing van de bankensector in ‘goede’ en ‘slechte’ banken mogelijk maakt.

Update 21.52: Het parlement heeft de oprichting van het solidariteitsfonds goedgekeurd. Ook ging het parlement akkoord met de invoering van kapitaalbeperkingen om een bankrun te voorkomen als de Cypriotische banken hun deuren weer openen. De banken zijn nu al een aantal dagen gesloten.

Het parlement zal waarschijnlijk vanavond wel stemmen over de herstructurering van de bankensector, de toekomst van de de Cyprus Popular Bank (Laiki Bank) en de oprichting van een zogenaamd ‘solidariteitsfonds’. Ook zou tijdens een debat vanavond worden gesproken over verhoging van de heffing voor spaarders met een spaartegoed van meer dan een ton, waardoor ze meer dan tien procent erover gaan betalen. Volgens de minister van Financiën Micheal Sarris lag een voorstel daartoe weer op tafel.

Cyprus heeft nog tot maandag

De ministers van Financiën van de eurozone komen zondag bij elkaar in Brussel om verder te praten over de alternatieve plannen van Cyprus om het land uit de problemen te helpen. De landen hebben tot nu toe wel voet bij stuk gehouden wat betreft de voorwaarden; het is duidelijk dat Cyprus eerst zelf met concrete plannen moet komen.

Cyprus heeft nog tot maandag de tijd om met een oplossing te komen. Als er dan nog geen plan is, heeft de Europese Centrale Bank gezegd te stoppen met noodsteun aan de Cypriotische banken. Het eiland moet 5,8 miljard euro ophalen om in aanmerking te komen voor het steunplan van de eurolanden van tien miljard. Het Cypriotische parlement verwierp eerder deze week het eerste voorstel van de regering om dat bedrag bij elkaar te krijgen.

De Laiki-bank, de tweede bank van het land, had veel slechte Griekse leningen lopen en werd daardoor het hardst geraakt door de crisis de afgelopen tijd. Splitsing van de bank zou een van de mogelijkheden zijn om aan de benodigde 5,8 miljard euro te komen. De Griekse Piraeus Bank, de derde grootste bank in Griekenland, maakte vanmiddag bekend dat het door de Cypriotische regering is uitgekozen om onderdelen van de Lakiki Bank te kopen.

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagde de status van Cyprus vandaag naar Caa3, de op twee na laagste ranking op de schaal van 11.