... en nu zwicht het bedrijf voor de VS

Na een eerste afwijzing vorig najaar, verkoopt dance-ondernemer Duncan Stutterheim alsnog zijn bedrijf voor 102 miljoen dollar aan het New Yorkse SFX Entertainment.

Ze willen meer. Veel meer. Entertainmentbedrijf ID&T organiseert dancefeesten in 22 landen over de hele wereld. Maar dat is nog niet genoeg. Het Amsterdamse bedrijf wil groeien. Meer feesten in meer landen en dan in het bijzonder in Noord-Amerika – een markt die volgens de feestexporteur „explosief” groeit.

Die groei gaan ze alleen niet eigenhandig realiseren. ID&T wordt overgenomen door het New Yorkse bedrijf SFX Entertainment, zo werd gisteren bekend. Entertainmentbedrijf SFX betaalt 102 miljoen dollar (79 miljoen euro) voor driekwart van de aandelen van ID&T. Drie Amerikanen nemen zitting in de directie. Van de Nederlanders blijven alleen oprichter Duncan Stutterheim – sinds 2011 weer directeur – en de huidige directeur van ID&T Noord-Amerika zitten.

Daarmee valt het Nederlandse bedrijf (100 werknemers, omzet in 2011: 45 miljoen euro) in Amerikaanse handen. De nieuwe eigenaar moet de gewenste groei gaan waarmaken. „Het is niet dat we het niet alleen zouden kúnnen”, benadrukt een woordvoerder van ID&T herhaaldelijk. „Maar met SFX kunnen we het sneller en beter.”

Vorig najaar deed SFX ook al een overnamepoging. Toen bood het bedrijf 100 miljoen dollar voor álle aandelen van ID&T, maar Stutterheim sloeg dat af. Een paar van zijn medeaandeelhouders, oude boezemvrienden, baalden daarvan, liet hij vanochtend in de Volkskrant doorschemeren. Door nu wel op het – verhoogde – bod in te gaan maakt hij hen miljonair. „Ik ben trots dat ik mijn beste vrienden kan belonen. [...] Nu kunnen ze hun tweekamerwoning verruilen voor een echt huis”, zegt hij.

Vorig jaar ging ID&T al wel een samenwerking aan met SFX. Die ervaring heeft „vertrouwen” gewekt, zegt de ID&T-woordvoerder. Genoeg om nu wél overstag te gaan.

De nieuwe eigenaar van ID&T is mediamagnaat Robert F.X. Sillerman. Geen nieuwkomer in de business – hij stond ook aan de basis van concertorganistor Live Nation. Sillerman richtte SFX Entertainmentvorig jaar opnieuw op en lijfde sindsdien al vier andere bedrijven in de dance-industrie in. In dat rijtje sluit ID&T nu aan.

Aan vraag naar feest is geen gebrek. Maar de markt wordt volgens ID&T steeds meer gedomineerd door grote spelers. Dat leidt volgens het bedrijf tot „zware concurrentie”. Een hoop geld en een groot netwerk zijn essentieel om snel te kunnen groeien. Dat heeft SFX voldoende. En dat maakt groeien voor ID&T makkelijker – alleen wel onder Amerikaanse vlag.