Eerste buitenlandreis Xi start in Moskou - ‘invloed VS beperken’

Xi Jinping vlak voor zijn eerste diplomatieke ontmoeting met de Amerikaanse minister van Financiën., vorige week in Beijing. Foto AFP / Andy Wong

Xi Jinping, de nieuwe president van China, begint vandaag aan zijn eerste officiële buitenlandse reis, bestemming is Moskou. Xi wil met de hulp van Rusland de Amerikaanse invloed terugdringen. Daarnaast heeft de Russische wapentechnologie zijn interesse, aldus onze correspondent Oscar Garschagen.

Handel en energie is een belangrijke reden voor het bezoek aan Moskou. Rusland is de grootste energieproducent ter wereld en China is haar grootste afnemer. De komende jaren worden daarnaast de leveranties van geavanceerde Russische wapentechnologie nog veel belangrijker, zo schreef Garschagen enkele dagen geleden uit in NRC Handelsblad:

“Tot nu toe heeft de Russische wapenindustrie zich uit vrees voor Chinese diefstal van intellectueel eigendom beperkt tot de verkoop van eenvoudige wapensystemen aan China, maar daar gaat volgens weekblad Jane’s Defence Weekly en persbureau Novosti binnenkort verandering in komen. Er zijn grote deals voor de levering van geavanceerde onderzeeërs en lange-afstandsbommenwerpers in de maak.”

‘Strategische alliantie om invloed VS te beperken’

De keuze van Xi om als eerste naar Moskou af te reizen heeft daarnaast sterkte politieke redenen. Het geeft aan dat het versterken van de Chinees-Russische relaties de komende vijf jaar een topprioriteit is voor Xi, zo legde Ruslandspecialist Li Ziguo van het Instituut voor Internationale Betrekkingen uit aan Garschagen:

“China heeft grote behoefte aan een betrouwbare strategische alliantie om het hoofd te bieden aan de Amerikaanse pogingen de opmars van China tegen te houden. Nu al zijn de Chinees-Russische relaties beter en wederzijds profijtelijker dan zij ooit zijn geweest.”

De behoefte van China om de invloed van de VS te beperken groot, zo legde Garschagen uit:

“Met de opmars naar economische wereldmachtstatus heeft China ontdekt dat het steeds moeilijker is vrienden te maken en te houden. De relaties met de VS worden steeds problematischer en Europa is sinds de financiële crisis vooral met zichzelf bezig, Afrika is een wingewest. En vaak voelt China zich het slachtoffer van buitenlandse miskenning, van onbegrip en zelfs van complotten om China klein en zwak te houden.”