Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Chinua Achebe, de ‘peetvader van de Afrikaanse literatuur’, is overleden

Chinua Achebe in januari 2008.
Chinua Achebe in januari 2008. Foto AP / Craig Ruttle

Chinua Achebe, de Nigeriaanse schrijver en dichter die algemeen bekend stond als de ‘peetvader van de Afrikaanse literatuur’, is na een kort ziekbed op 82-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft uitgeverij Penguin bekendgemaakt.

Achebe, sinds een auto-ongeluk in 1990 gekluisterd aan een rolstoel en tegenwoordig docent in Boston, verwierf wereldwijde bekendheid met zijn roman Things Fall Apart (1958), een keerpunt in de blanke overheersing van Afrika. Het is het levensverhaal van hoofdpersoon Okonkwo, een gerespecteerde dorpsoudste uit het Ibo-volk, en de botsing met het Britse kolonialisme. Het boek verscheen in vijftig talen en er werden meer dan tien miljoen exemplaren van verkocht.

Toen het boek vijftig werd, gaf Achebe een lezing bij het Amerikaanse Library of Congres:

Voor zijn gedichten onder de titel Christmas in Biafra won hij de Commonwealth Poetry Prize en de roman Anthills of the Savannah was in 1987 finalist voor de Man Booker Prize.

Volgens Nelson Mandela, een bewonderaar van het werk van Achebe, ‘bracht hij Afrika naar de rest van de wereld’. Mandela noemde hem ‘een schrijver in wiens gezelschap de gevangenismuren geslecht worden’.

Achebe was een van de belangrijkste kritikasters van hoe het Westen Afrika zag. Hij pakte in het speciaal Joseph Conrads Heart of Darkness (1902) aan in het essay An Image of Africa: Racism in Conrad’s Heart of Darkness (1975).