Cyprus vangt bot in Moskou, regering bespreekt vandaag nieuw plan

Michael Sarris, de Cypriotische minister van Financiën, in Moskou. Hij kreeg het niet voor elkaar geld los te peuteren bij de Russen.
Michael Sarris, de Cypriotische minister van Financiën, in Moskou. Hij kreeg het niet voor elkaar geld los te peuteren bij de Russen. Foto AFP / Alexander Nemenov

De Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris, die meteen na het afwijzen van het Europese reddingsplan naar Moskou vloog om daar steun te zoeken, is onverrichter zake weer teruggevlogen. Rusland weigert het noodlijdende land te helpen.

Dat kon, zo was de gedachte, door de looptijd van een lening van 2,5 miljard euro die Cyprus twee jaar geleden kreeg te verlengen, of door in te stemmen met een nieuwe lening. Maar volgens meerdere bronnen werd het overleg met Anton Siluanov, de Russische minister van Financiën, zonder resultaat afgebroken.

Sarris zei gisteren nog dat er ook gesproken werd over een mogelijke Russische investering in het goede deel van de Laika-bank of in Cypriotische gasreserves.

Er is nog steeds 5,8 miljard nodig

Cyprus heeft 5,8 miljard euro nodig vóór aanstaande maandag om aanspraak te kunnen maken op 10 miljard euro noodsteun van de eurolanden en het IMF. Zonder dat geld is de kans groot dat het financiële systeem instort en het land de eurozone moet verlaten.

Vandaag een week geleden had de eurozone een reddingsplan klaarliggen: die 10 miljard zou overgemaakt worden als Cypriotische depositohouders de 5,8 miljard zouden bijdragen via een heffing op spaartegoeden. Daar was echter veel weerstand tegen en een bankrun dreigde. Een paar dagen later wees het Cypriotische parlement het plan resoluut af. Dat betekent wel dat de 5,8 miljard ergens anders vandaan gehaald moet worden.

Sarris vloog vervolgens dus naar Rusland om daar om hulp te vragen. Bijna een derde van de rekeninghouders van Cypriotische banken is Russisch. Er zitten ongeveer 50.000 Russische bedrijfjes op Cyprus, omdat de belastingen er laag zijn en de rente hoog.

Schaüble: belastingbetaler gaat dit niet voor jullie oplossen

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble herhaalde vanochtend tegenover het Griekse dagblad Ta Nea dat de Europese belastingbetaler het probleem niet voor ze gaat oplossen.

De eurozone is nog steeds bereid om Cyprus te hulp te schieten, zei hij, maar het land zal zijn eigen problemen dan wel bij de kern moeten aanpakken - en de financiële sector moet bijdragen aan een oplossing.

Parlementariërs vandaag bijeen om iets anders te verzinnen

Ondertussen werken Cypriotische autoriteiten naarstig aan een plan dat alsnog die 10 miljard kan binnentrekken. Parlementariërs komen vandaag bijeen om te bespreken wat er met de Laiki-bank, de tweede bank van het land, moet gebeuren. Laiki had veel slechte Griekse leningen lopen en werd daardoor het hardst geraakt.

Een splitsing van de bank is nu onderdeel van een alternatief plan om aan de benodigde 5,8 miljard euro te komen. Varianten die de ronde doen zijn daarnaast nationalisering van pensioenfondsen en uitgifte van staatsobligaties met bezittingen van de Orthodoxe Kerk als onderpand.

Naar verwachting wordt er vandaag gestemd over het plan. Gisteren werd de stemming nog uitgesteld.

NRC Handelsblad zet in de krant vier scenario’s voor Cyprus op een rij: buigen voor de Europese eis en toch via spaarders het geld ophoesten, steun vinden bij Rusland voor de extra bijdrage, buiten de eurozone om volledig met Rusland in zee gaan of, als vierde, het meest sombere vooruitzicht: een faillissement. Abonnees kunnen de digitale editie hier vinden.