Cypriotische regeringspartij: dichtbij oplossing binnen EU-regels

Een werknemer van de Cypriotische Laiki-bank, de tweede bank van het land, tijdens een demonstratie bij het parlement in Nicosia vandaag.
Een werknemer van de Cypriotische Laiki-bank, de tweede bank van het land, tijdens een demonstratie bij het parlement in Nicosia vandaag. Foto AFP / Patrick Baz

Een oplossing voor het nijpende geldprobleem van Cyprus is, volgens de grootste partij van het land, dichtbij. ‘Binnen enkele uren’ kan er een plan klaarliggen dat aan de voorwaarden van de EU voldoet.

Er is ‘voorzichtig optimisme’, zei plaatsvervangend partijleider Averof Neophytou, dat er binnen een paar uur een pakket maatregelen ligt waar het parlement mee in kan stemmen. Die maatregelen voldoen aan ‘de aanpak, het kader en de doelstellingen’ die bij de laatste bijeenkomst van de eurogroep zijn vastgesteld, voegde hij eraan toe.

Het debat over een ‘Plan B’, nadat een voorstel van de EU van een week geleden resoluut afgewezen werd, begon vandaag na aanvankelijk een aantal keren te zijn uitgesteld.

Onderdeel van het alternatieve plan is een ‘solidariteitsfonds’ waaraan onder meer pensioenfondsen en de orthodoxe kerk moeten gaan bijdragen.

‘Ik verwacht vandaag nog een nieuw voorstel’

In de rest van Europa wacht men met scepsis op het plan waar de Cyprioten mee komen. Dijsselbloem noemde de situatie op het eiland ‘nog steeds zeer onzeker’. Hij riep het land op om ‘zo snel mogelijk’ met voorstellen te komen en zei te verwachten dat dat nog voor dit weekend gebeurt.

De boodschap is dat de eurozone nog steeds klaarstaat om Cyprus te helpen en bij te springen met financiële middelen. “Maar het initiatief ligt nu bij hun”, zei de minister. “Er moet ook een bijdrage komen van Cypriotische kant en er moeten concrete alternatieven komen en daar wachten we nu op.”

Rutte noemde de situatie vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie ernstig. “In de eerste plaats voor Cyprus.” Hij herhaalde de woorden van Dijsselbloem dat de bal nu bij Cyprus ligt. De eurozone is bereid om te helpen, maar Cyprus ‘moet wel geholpen willen worden’.