Congolese generaal Ntaganda onderweg naar ICC

Ntaganda op een archieffoto uit 2009 vlakbij de Congolese stad Goma. Foto AFP / Lionel Healing

De Congolese krijgsheer Bosco Ntaganda is onderweg naar Nederland, zo maakte het Rwandese ministerie van buitenlandse zaken vanmiddag bekend. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag bevestigde dat Ntaganda is overgedragen aan het hof.

Twitter avatar LMushikiwabo Louise Mushikiwabo Bosco Ntaganda has just taken off from Kigali in custody of ICC officials following cooperation btwn Rwanda, US & Dutch governments

Ntaganda, die de bijnaam ‘Terminator’ kreeg wordt sinds 2006 door het ICC gezocht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Van 2002 tot 2005 was hij bevelhebber van de rebellenbeweging UCP, die werd geleid door de vorig jaar veroordeelde krijgsheer Thomas Lubanga.

Ondanks het aanhoudingsbevel kon hij generaal worden in het Congolese leger en een luxe leven leiden. Het laatst wat van hem bekend was, was dat hij beschermd werd door een afsplitsing van de Congolese Tutsi-rebellengroep M23. De leider van deze afsplitsing, Jean-Marie Runiga, werd afgelopen zaterdag in Rwanda opgepakt

Ntaganda meldde zich zelf afgelopen maandag bij de Amerikaanse ambassade in Kigali met het verzoek om naar Den Haag te worden gebracht. Het is nog onduidelijk waarom Ntaganda deze onverwachte stap zette.

Human Rights Watch maake een reportage over de oorlogsmisdaden waar Ntaganda van wordt verdacht.

VN willen rol van Rwanda in Oost-Congo ophelderen

Waarnemers denken dat Ntaganda’s proces licht kan werpen op de omstreden rol van Rwanda in het conflict in Oost-Congo. Volgens de Verenigde Naties sponsorde Rwanda jarenlang de rebellenbeweging van Ntaganda. Rwanda ontkent dit.

Voor aanklager Fatou Bensouda van het ICC komt de nieuwe rechtszaak zeer gelegen. Afgelopen week kreeg Bensouda tegenslagen te verduren in de belangrijke processen tegen politieke kopstukken uit Kenia.