In beeld

Birmese stad brandt na onlusten

In de Birmese stad Meiktila is vandaag de noodtoestand uitgeroepen door de president, Thein Sein. Twee dagen geleden braken gewelddadige onlusten uit tussen boeddhisten en moslims in de stad, die zeker twintig mensen het leven hebben gekost. Ten minste vijf moskeeën gingen in vlammen op en een meute boeddhisten trok een spoor van vernielingen door een islamitische wijk. Ze zoeken wraak voor de dood van een boeddhistische monnik. Die was een van de eerste slachtoffers van een rel die woensdag ontstond door een ruzie tussen een islamitische goudsmid en enkele boeddhistische klanten. Ondertussen durft niemand de straat op, talloze branden woeden en duizenden mensen zijn voor het geweld op de vlucht geslagen.
Politieagenten staan bij een verbrand gebouw in Meiktila, waar sinds woensdag grote onrust is tussen boeddhisten en moslims. Al minstens twintig mensen kwamen om het leven in de centraal gelegen Birmese stad en de president van Birma, Thein Sein, heeft de noodtoestand afgekondigd in de stad.
AP
Een groep jonge mannen valt een gebouw in Meiktila, Birma aan tijdens rellen in de regio.
AP
Oproerpolitie stelt zich op tijdens rellen in Meiktila, Birma
Reuters / Soe Zeya Tun
Brandweermannen blussen tijdens de rellen gestichte branden in Meiktila.
AP / Khin Maung Win
Boeddhistische monniken en leden van het Rode Kruis verzamelen zich in Meiktila terwijl brandweermannen omliggende branden proberen te blussen.
AP / Khin Maung Win
Een brandende moskee in Meiktila.
Reuters / Soe Zeya Tun
Een verbrand huis in Meiktila.
Reuters / Soe Zeya Tun
Brandweermannen blussen een brand in Meiktila.
Reuters / Soe Zeya Tun
AFP / Soe Than Win
Een man ligt onder brandend puin na rellen in Meiktila.
Reuters / Soe Zeya Tun
Moslimbewoners ontvluchten Meiktila en trekken onder politiebegeleiding naar een tijdelijk kamp. Delen van Meikhtila zijn in vlammen opgegaan.
AFP / Soe Than Win
Een Birmese activist protesteert tegen het Birmese leger voor het Australische ministerie voor Buitenlandse Zaken en Handel in Sydney. Birmese activisten verzamelden zich daar om de Australische overheid te verzoeken de mensenrechtenschendingen in Birma, militaire aanvallen in Noord-Birma en etnisch geweld tegen etnische Rohingyamoslims te veroordelen. De Birmese president Thein Sein was de afgelopen dagen op bezoek in Australië.
AFP / Saeed Khan
Rohingyavluchtelingen uit Birma protesteren in Indonesië. Ze willen dat de Verenigde Naties ze in een derde land laat vestigen. Veel Rohingyamoslims zijn het merendeels boeddhistische Birma ontvlucht. In Birma worden ze gezien als illegale kolonisten uit Bangladesh. De VN beschouwt de 800.000 Rohingya als een van de meest vervolgde volken in de wereld.
AP / Binsar Bakkara