Bersani mag Italiaanse regering vormen - ‘brede coalitie geen optie’

Pier Luigi Bersani heeft de moeilijke taak gekregen een regering te gaan vormen.
Pier Luigi Bersani heeft de moeilijke taak gekregen een regering te gaan vormen. Foto EPA / Maurizio Brambatti

De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft vandaag de centrumlinkse politicus Pier Luigi Bersani tot formateur benoemd. Bersani verkeert volgens Napolitano onder “zeer lastige omstandigheden” in de beste positie om een regering te vormen. De coalitie van Bersani behaalde bij de verkiezingen de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat.

Bersani zei te willen proberen “een evenwicht te vinden” tussen de door de Italiaanse kiezers gewenste veranderingen en de hervormingen die nodig zijn om de financiële en politieke toekomst van het land veilig te stellen.

Bersani heeft een coalitie met de als tweede geëindigde rechtse alliantie van ex-premier Silvio Berlusconi uitgesloten. De Vijfsterrenbeweging van de komiek Beppe Grillo wil geen enkele gevestigde politieke groep steunen.

Formatie gaat lang duren

Volgens Italië-redacteur Marc Leijendekker heeft Bersani nog een lange weg te gaan. Bersani zei met iedereen te willen praten en riep alle partijen op de dialoog aan te gaan. Leijendekker:

“Er is nog geen enkele aanwijzing in het kamp-Grillo om te denken dat dat gaat lukken. Ook de optie van een brede coalitie tussen links en rechts heeft weinig hoop, nu ook president Napolitano heeft gezegd dat dit geen optie is.”

Ook de steun van de kamer is hiervoor nodig. Dat is een eerste stap in het proces om een brede coalitie te vormen die ontbreekt, aldus Leijendekker. Napolitano en Bersani hebben vandaag aangegeven de tijd te zullen nemen voor de formatie, en die zal dan ook zeker enige tijd gaan duren.

Van kritiek dat het zo lang heeft geduurd voordat hij een formateur heeft benoemd wilde Napolitano niets weten. De Italiaanse verkiezingen werden een kleine maand geleden gehouden, maar Napolitano kon niets uitrichten voordat het nieuwe parlement was geïnstalleerd en nieuwe voorzitters gekozen konden worden.