Basisonderwijs // Toets wordt verplicht

Toets wordt verplicht

Er komt een verplichte centrale eindtoets in het basisonderwijs. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) en regeringspartijen VVD en PvdA hebben daarover gisteren een akkoord bereikt met CDA en D66. De steun van deze partijen is nodig in de Eerste Kamer. De partijen zijn overeengekomen dat het schooladvies en niet de eindtoets „leidend” wordt. Dit houdt in dat als een school een lager advies geeft dan de toetsscore suggereert, de ouders met de toetsscore geen plek op een hoger schooltype kunnen afdwingen. Verder is besloten dat er niet één uniforme toets, die van het Cito, komt. Scholen mogen kiezen bij welke aanbieder ze hun eindtoets betrekken. Scholen in het voortgezet onderwijs mogen geen minimale toetsscore meer hanteren als extra toelatingseis. NRC