Ballamp stuitert slecht

unchartedplay.com

Dat niemand er eerder aan heeft gedacht: een voetbal die de energie van zijn eigen gestuiter opslaat in een accu. Na een gezellig wedstrijdje steek je een stekker in de bal en heb je een avond lang licht. Het is een idee van studenten van Harvard, van wie er een, Jessica Matthews, Nigeriaanse ouders heeft. Tijdens een verblijf in Nigeria stond zij paf dat het huis van haar tante werd verlicht met een brullende en stinkende dieselgenerator. Sinds 2011 leidt Matthews een onderneming die, grotendeels handmatig, een paar honderd ballen per week fabriceert. Een Soccket, een samentrekking van soccer (voetbal) en socket (stopcontact), bestaat uit sponsachtige kunststof. Hij hoeft niet te worden opgepompt en kan niet lek raken. Een inwendig slingermechanisme roomt bewegingsenergie af en slaat die op. De bal is opgeladen na een half uurtje voetballen en kan dan drie uur lang een bijpassende ledlamp van 6 watt voeden. Waar deze lamp bijvoorbeeld een kerosinelamp vervangt, worden kosten bespaard en risico’s vermeden. De bal weegt 140 gram zwaarder dan een normaal ‘vijfje’ – wel een aanmerkelijk verschil. Verder zal hij zich iets anders gedragen doordat er bewegingsenergie in de accu verdwijnt. Hij zal minder hoog opstuiten en bij rollen sneller stilliggen. Maar zou dat voetballers hinderen die mogelijk nooit met ideaal materiaal spelen? Uncharted Play, zoals Matthews’ bedrijf heet, probeert nu via de website Kickstarter 75.000 dollar bijeen te krijgen om massafabricage te financieren. Wie minstens 89 dollar doneert, heeft recht op een bal. Wie een Soccket betaalt, kan hem ook meteen weggeven. De meeste exemplaren worden uitgedeeld in gebieden met slechte elektriciteitsvoorzieningen in Noord- en Zuid-Amerika en in Afrika. Een deel gaat naar leraren, die er onderwijs over energie, armoedebestrijding en ondernemerschap mee kunnen illustreren.