‘Aanhoudend veel te koud’: gevoelstemperatuur -15 dit weekend

In delen van het land is dit ook in het weekend het weerbeeld: natte sneeuw. Foto ANP/Bas Czerwinski

De woorden van het KNMI liegen er niet om wat betreft de verwachtingen voor de komende dagen:’aanhoudend veel te koud’. We kunnen een van de koudste weekenden in deze tijd van het jaar ooit verwachten.

Het gaat licht vriezen morgen, maar door de kille oostenwind voelt het bijzonder koud aan. De gevoelstemperatuur zakt in Noord-Nederland naar waarden tussen de -10 en de -15 graden, in de zuidelijke helft van het land wordt natte sneeuw verwacht. Ook zondag, zij het met iets minder harde wind. Meteo Consult moet deze verwachting helaas beamen:

Twitter avatar MeteoConsult Meteo Consult Veel plaatsen lichte vorst nu, maar voor gevoel -5 tot -9. In weekend gevoelstemperaturen in vroege ochtend nog lager, in noorden tot -15(!)

De door ons geregeld aangehaalde weerman Reinier van den Berg zegt hierover wat we momenteel waarschijnlijk allemaal denken:

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Gevoelstemperatuur tot -7. Voorproefje van morgen. Dan nog kouder. Van dit soort extremen en records wordt ik echt niet warm eind maart ;-(

Collega-weerman Gerrit Hiemstra ziet maar één oplossing:

Twitter avatar GerritHiemstra Gerrit Hiemstra Laten we er maar een warme-truien-weekend van maken. #jemoettochwat

En na het weekend? Zijn er lichtpuntjes te vinden? Komende week wordt weinig verbetering verwacht. Voor daarna houdt het KNMI het spannend, maar er is hoop:

“Er is 50 procent kans op een overgang naar een minder koud en wisselvallig weertype, dan wel een 50 procent kans op een voortzetten van het huidige te koude weer.”