Zuid-Korea: cyberaanval kwam uit China

Werknemers van de Zuid-Koreaanse omroep proberen een uitgevallen server weer aan de praat te krijgen in Seoul. Foto Reuters / KBS

De cyberaanval die gisteren de servers deed uitvallen van een aantal grote tv-stations en banken in Zuid-Korea, was afkomstig van een Chinees ip-adres. Volgens Zuid-Korea kwam de aanval van één computer, maar is nog niet duidelijk wie er precies achter de aanval zit.

32.000 computers bij zes banken en mediabedrijven in Zuid-Korea werden platgelegd. De computers vielen plotseling uit en konden niet meer worden opgestart. Ook lagen de servers van twee banken plat, waardoor pinautomaten en online bankieren kampten met storingen. Het lijkt er niet op dat gevoelige informatie in gevaar is gekomen. Inmiddels zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat het computervirus meer slachtoffers maakt.

Uit de eerste onderzoeken blijkt dat de aanval vanuit één organisatie kwam. Dat de aanval van een Chinees adres kwam, hoeft echter niet te betekenen dat het om een Chinese aanval gaat, benadrukte de Zuid-Koreaanse woordvoerder tegenover persbureau AP. Hackers vallen vaak aan vanuit computers in andere landen om hun identiteit te verbergen.

Gisteren verdacht Zuid-Korea Noord-Korea nog van de aanval. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de cyberaanval inderdaad daarvandaan kwam, maar Zuid-Korea blijft het land verdenken. Noord-Korea heeft volgens Zuid-Korea eerder Zuid-Koreaanse instellingen gehackt: in 2011 en 2012 vonden ook cyberaanvallen op Zuid-Korea plaats. Overigens beschuldigde Noord-Korea een paar dagen geleden juist Zuid-Korea en de VS nog van cyberaanvallen. Zuid-Korea heeft die aantijgingen ontkend.

De spanning tussen beide Korea’s is de laatste tijd bijzonder hoog opgelopen na kernproeven in het Noorden en militaire oefeningen van het Zuiden in samenwerking met de Verenigde Staten. Ook zei Noord-Korea het niet-aanvalsverdrag uit 1953 met het buurland op.

    • Anouk van Kampen