Zilver geroofd uit museum in Zutphen

In dezelfde week waarin de Amerikaanse FBI zegt de daders van de meest geruchtmakende kunstroof ooit in het vizier te hebben, beroofden nog onbekende inbrekers het Stedelijk Museum van Zutphen. In de nacht van dinsdag op woensdag namen zij tien zilveren voorwerpen mee, negen historische en één moderne.

Het museum, aan de Rozengracht in Zutphen, is bekend wegens de zilvercollectie.

Rond 3.30 uur werd de politie gealarmeerd. Aangekomen in het museum, werden diverse inbrekerswerktuigen aangetroffen. De daders waren al gevlucht. Hun buit bestaat uit vier zogenoemde schuttersketens uit de 15de, 16de en 17de eeuw twee avondmaalsbekers, een mosterdpot, een herinneringsbeker en een pronkbeker. Een tiende object is een hedendaags zilveren tafelstuk.

Directeur van het museum, Tiana Wilhelm, zegt dat het ondoenlijk is een geschatte totaalwaarde van de objecten te geven. „Het is historisch zilver, dat niet vaak op de markt komt.” Wel laat het museum weten de historische waarde van de objecten „vele malen hoger is dan de verkoop- of omsmeltwaarde”. De omsmeltwaarde zou niet meer bedragen dan enkele tientallen euro’s. Het museum gaat morgen weer open.

Eerder in de week verklaarde de Amerikaanse opsporingsdienst FBI te weten wie verantwoordelijk zijn voor een van de meest geruchtmakende onopgeloste kunstroven ooit, de inbraak in het Isabella Stewart Gardner Museum in 1990 te Boston. Inbrekers gingen verkleed als politiemensen het museum binnen, overmeesterden de beveiliging en stalen 13 schilderijen met een gezamenlijke waarde van rond de 400 miljoen euro. Zo namen zij onder meer een schilderij mee van Johannes Vermeer en drie van Rembrandt.

Volgens de FBI zijn de verdachten lid van een criminele bende in het noordoosten van Amerika. Leden ervan hadden de werken tien jaar geleden al eens aangeboden in Philadelphia. Tientallen verdachten zijn sindsdien gearresteerd en verhoord, maar het spoor liep destijds toch dood. Nu denkt de FBI alsnog te zijn begonnen aan „het laatste hoofdstuk in deze zaak”.