Zieke wolken boven het Paradijs

Olieraffinaderij Isla. Een minder idyllische kant van Curaçao.
Olieraffinaderij Isla. Een minder idyllische kant van Curaçao.

Zembla: Stikken in het paradijs Ned. 2, 21.10 - 22.00 uur

Toeristen op Curaçao zullen niet gauw een ansichtkaart naar huis sturen van ‘het asfaltmeer’. In deze baai, een paar kilometer verwijderd van het centrum van Willemstad, drijft een negentig centimeter dikke laag van vloeibaar asfalt als gevolg van gifstofdumpingen door nabij gelegen olieraffinaderij Isla. Deze fabriek is onderwerp van Zembla-documentaire Stikken in het paradijs, geregisseerd door Erwin Otten.

Vraag die centraal staat is: hoe kan het dat deze raffinaderij, in 1915 door Shell gebouwd, ongehinderd de omgeving vergiftigt, en waarom grijpt niemand in, Nederland meegerekend?

De impact van de vervuiling wordt getoond in paradise lost-beelden van met olie besmeurde flamingo´s en gesprekken met chronisch zieke buurtbewoners. Een vrouw vertelt hoe haar oog onherstelbaar beschadigde toen er roet in waaide bij het ophangen van de was.

Het lokale bestuur blijkt laks, en is meer bezig met het oplossen van financieel wanbeleid.

De documentaire is een sterk staaltje onderzoeksjournalistiek. Zonder te paternalistisch te doen over Nederlands voormalige kolonie (sinds 2010 zelfstandig rijksdeel) wordt met rijk materiaal duidelijk gemaakt dat aan deze zaak geen luchtje zit, maar een ondraaglijke stank.

Wrang detail: de raffinaderij schonk apparatuur om kanker mee op te sporen aan een lokaal ziekenhuis.

    • Jonas Kooyman