‘Zet jonge criminelen twee jaar vast’

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht wil nieuwe, landelijke programma’s om een „nieuwe groep jonge veelplegers” aan te pakken. Uit een intern document van de veiligheidsregio Utrecht blijkt dat in de stad een groep van vijftig veelplegende criminelen tussen de 18 en 24 jaar zich onttrekt aan toezicht van zorg- en hulpverlening. Ze worden wel gestraft door de rechter, maar verdwijnen daarna totdat ze weer in de fout gaan. Ze lijken immuun voor celstraf, schrijft Wolfsen.

De huidige landelijke aanpak voor veelplegers – speciale trajecten in Instellingen voor Stelselmatige Daders (ISD) – werkt volgens de burgemeester voor deze groep niet. Wolfsen: „Deze jongeren krijgen nooit ISD, omdat er voor hen geen gepaste hulpverleningstrajecten bestaan. Wij willen zorgen dat deze groep twee jaar hun vrijheid kwijtraakt. Dan hebben we ze beet, en kunnen we ze op het rechte pad krijgen.”

Utrecht heeft veertien dossiers onderzocht. Deze jongens komen in een periode van vijf jaar minstens tien keer in aanraking met justitie. Twaalf plegen ernstige geweldsdelicten zoals mishandeling en doodslag. „Het is dweilen met de kraan open”, schrijft Wolfsen. „Daar moet politiek Den Haag verandering in brengen.”

    • Enzo van Steenbergen