Z-Korea: cyberaanval kwam uit China

Zuid-Koreaanse onderzoekers hebben de cyberaanval, die gisteren tienduizenden computers bij drie banken en drie televisieomroepen buiten bedrijf stelde, getraceerd naar computers in China. Daarmee staat volgens hen echter nog niet vast dat de daders ook daadwerkelijk in China zitten. Vaak verschaffen hackers zich toegang tot computers van derden om van daaruit hun aanval op weer anderen te lanceren.

Velen in Zuid-Korea verdenken de buurstaat Noord-Korea van de aanval. omdat die de afgelopen weken herhaaldelijk heeft gedreigd met aanvallen op Zuid-Korea. Niet alleen met wapentuig maar ook met een „geraffineerde” aanval op de „reptielachtige media” in Zuid-Korea, zoals een bureau van de Noord-Koreanen het in een verklaring omschreef.

Alleen bij de Shinhan Bank functioneerden vandaag weer alle computers. De overige getroffen bedrijven waren daarin nog niet geslaagd. Medewerkers van Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten beschuldigen Noord-Korea ervan tussen 2009 en 2012 zes cyberaanvallen te hebben uitgevoerd op doelen in Zuid-Korea. Het bewind in Pyongyang op zijn beurt beschuldigt Zuid-Korea en de Verenigde Staten ervan vorige week zijn internetverkeer te hebben verlamd met een cyberaanval.

Noord-Korea dreigde vanmorgen ook met een aanval op Amerikaanse bases in Japan en Guam. (AP, AFP)