Yunus // Hof Den Haag gaf Turkse ouders éénmaal gelijk

De biologische ouders van het Turkse pleegkind Yunus zijn in de zaak om het jongetje één keer in het gelijk gesteld door het gerechtshof in Den Haag. In 2004 werd Yunus uit huis geplaatst vanwege het vermoeden dat hij was mishandeld. In 2007 oordeelde het hof dat Jeugdzorg niet voldoende had aangetoond dat de biologische moeder ongeschikt was om voor haar zoon te zorgen. Ook was niet aannemelijk gemaakt dat zijn ouders hem hadden mishandeld. Jeugdzorg bleef bezorgd over de veiligheid van Yunus en stelde beroep in. De rechter oordeelde in 2010 dat Yunus niet terug hoefde naar zijn biologische ouders.

Opvallend genoeg stelt de advocaat van de familie, mr. Nasrullah, in een verklaring dat de ouders “nimmer de intentie hebben gehad om tegen de seksuele gerichtheid van de pleegouders van Yunus te ageren.” Ook stelt hij dat de ouders zich net zo verbonden voelen met de Nederlandse normen en waarden als met hun Turkse identiteit. nrc / nos