Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Favoriete Wüst superieur op 3.000 meter bij WK afstanden Sotsji

Ireen Wüst direct na haar rit op de 3 km vanmiddag op het ijs waar volgend jaar de Winterspelen plaatshebben. Foto Reuters / Grigory Dukor

Ireen Wüst is voor de tweede keer in haar carrière wereldkampioene op de 3.000 meter geworden. De Brabantse, zwaar favoriet op de een na langste afstand bij de vrouwen, was bijna 2,5 seconde sneller dan haar grote concurrent Martina Sábliková.

Wüst rekende in het Russische Sotsji in een onderling duel af met de Tsjechische die genoegen moest nemen met zilver. De Duitse veterane Claudia Pechstein ging met het brons aan de haal.

In de eerste rondjes nam Wüst direct afstand van Sábliková en hield het verval vervolgens binnen de perken. Met een baanrecord van 4.02,43 minuten hield ze de Tsjechische ruim achter zich (4.04,80). Wüst werd ook in 2011 al wereldkampioene op de drie kilometer. Vorig jaar pakte ze brons.

Valkenburg en De Vries net buiten podium

Diane Valkenburg en Claudia Pechstein sloten de afstand af door in een zinderend duel om brons te strijden. Lange tijd leek het dubbeltje de kant van de Nederlandse op te vallen, maar in de laatste meters bleek de 41-jarige Duitse toch over de langste adem te beschikken (4.07,75). Linda de Vries werd vijfde.

De in bloedvorm verkerende Wüst hoopt dit toernooi een grote graai in de prijzenpot te doen. Ze neemt de komende dagen nog deel aan de 1.000, 1.500 en 5.000 meter en aan de ploegenachtervolging. Eerder dit seizoen werd de Brabantse al wereld- en Europees kampioene allround.