'Wij lossen het op in Benny Hill-stijl'

Waldemar Torenstra is de piloot Sobinsky en minnaar van Maria Tura

Ellen ten Damme over Waldemar Torenstra: „Hij is de jonge, naïeve held. Hij is de buitenstaander in de theaterwereld, die denkt dat alles echt is wat daar gebeurt.”

Voor een hedendaags publiek is dat lastig te geloven, denkt Waldemar Torenstra zelf. „Nu zou je dat eerder tongue in cheek spelen. Wij lossen dat op in Benny Hill-stijl – als het over zijn bommenwerper gaat.

Niet alles is spel voor hem. „Dus als er wat aan de hand is, dan moet je wat doen, actie ondernemen. Zo ben ik ook.” Ook Torenstra stapt uit zijn rol. „Wat het personage Waldemar zegt, want het is een verdraaiing van wie ik ben, is dat kunst met ideeën moet komen. De waarde van theater wordt steeds benadrukt: als middel voor verandering. De uiterste consequentie van iets willen veranderen is dat je een Baader-Meinhof-groep start, maar zo ver gaan de acteurs niet. Die spelen alsof ze de wereld veranderen.”