Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Voor het eerst sinds 1984 meer dan 600.000 werklozen

Werkzoekenden bij een vestiging van het UWV in Rotterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

Voor het eerst sinds maart 1984 zijn er meer dan 600.000 werklozen in Nederland. Het aantal werklozen nam in februari toe met 21 duizend en kwam daarmee uit op 613 duizend, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De werkloosheid kwam volgens het CBS in februari uit op 7,7 procent. In 1984 lag dat percentage beduidend hoger, omdat de beroepsbevolking toen nog minder groot was. Wel waren er toen net als nu 613.000 werklozen in Nederland.

De werkloosheid is weliswaar hoog, maar niet hoger dan verwacht volgens NRC-economiechef Jan Meeus:

“Deze cijfers liggen volledig in de lijn van alle voorgaande Nederlandse en Europese cijfers, en ze sluiten aan op de laatste ramingen van het CPB. De hoge werkloosheid is dus geen verrassing.”

De werkloosheid stijgt al sinds juni 2011 vrijwel onafgebroken. Toen was de werkloosheid nog vijf procent en waren er 392 duizend werklozen. Vorig jaar kwamen er elke maand gemiddeld tienduizend werklozen bij.

In de afgelopen drie maanden ging dit sneller en kwamen er gemiddeld 20 duizend werklozen per maand bij. Het werkloosheidspercentage is in deze periode gestegen van 7,0 naar 7,7.

Het aantal mensen met een WW-uitkering kwam in februari uit op 377 duizend, tegenover 369 duizend een maand eerder.

Consumenten iets minder negatief

De consumenten waren in maart iets minder negatief dan in februari volgens de nieuwe cijfers. Het vertrouwen verbeterde 3 punten en kwam uit op -41. Het vertrouwen is erg laag. In februari dit jaar werd met -44 een historisch dieptepunt bereikt.

Consumenten waren in maart minder somber over hun eigen financiële situatie dan een maand eerder. Ze vonden de tijd ook iets gunstiger voor het doen van grote aankopen. De deelindicator koopbereidheid verbeterde met 4 punten en kwam uit op -28. Vorige maand was dit -32.