VN starten onderzoek naar gebruik chemische wapens in Syrië

Strijders gelieerd aan de Syrische Nationale Coalitie in actie tegen regeringstroepen in Khan al-Assal, nabij Aleppo. Foto Reuters / George Ourfalian

De Verenigde Naties starten op verzoek van de Syrische regering een onderzoek naar mogelijk gebruik van chemische wapens in het land, zo maakte de secretaris-generaal Ban Ki-moon vandaag bekend.

Het onderzoek vindt plaats naar aanleiding van een incident van twee dagen geleden in Aleppo waarbij 25 mensen omkwamen en honderd gewonden vielen. De Syrische overheid en oppositie beschuldigen elkaar ervan dat er chemische wapens zijn ingezet.

Ook Rusland wees na dit incident met de beschuldigende vinger naar de Syrische rebellen met een verklaring:

“We zijn erg verontrust door het feit dat massavernietingswapens in de handen zijn gevallen van de rebellen. Dit maakt de situatie in Syrië erger en brengt het conflict in het land tot een hoger niveau.”

Onze Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants benadrukte hierop dat beide partijen elkaar vaker beschuldigen:

“Beide partijen beschuldigen elkaar geregeld. De beweringen blijken dan meer dan eens niet waar, of half waar. Of de rebellen chemische wapens in handen hebben? Dan hadden de verenigde Staten en Israël zeer waarschijnlijk allang gewaarschuwd. Het laatste wat zij willen is dergelijke wapens in handen van moslimmilitanten of jihadisten.

Het is duidelijk dat de VS en Israël de situatie goed in de gaten houden via onder meer satellietbeelden: ze weten waar Assads chemische arsenaal ligt opgeslagen en dus ook of er rond die locaties een opmars is van rebellen.”

    • Annemarie Coevert