Vier vandaag ook Oerknaldag!

Vieren // Big Bang DayKerst, pasen, Chanoeka, Suikerfeest – elk geloof heeft zijn eigen feestdag Die was er niet voor de ongelovigen. Tot nu. Vandaag wordt voor het eerst Oerknaldag gevierd

None

De geboorte van Jezus en zijn sterfdag zijn nationale feestdagen. Ook voor Chanoeka en het Suikerfeest kun je vrij van school krijgen. Maar als rechtgeaarde atheïst heb je weinig te vieren. Daar komt nu verandering in. Vandaag wordt voor de eerste keer wereldwijd Big Bang Day gevierd, Oerknaldag in goed Nederlands. Dan vieren we „het begin van alles en alles wat daarop gevolgd is”, maar ook „de triomf van de vrije en onderzoekende geest”, aldus de bedenkers.

Geestelijk vader Ruben Schrameijer bedacht Oerknaldag met Kerstmis 2011, toen hij ontzettend genoot van het samenzijn met familie en vrienden en zich plotseling afvroeg: ‘waarom zijn we hier ook al weer?’. „Dat blijkt dan iets met Jezus te maken te hebben, terwijl wij allemaal niet-christelijk zijn”, zegt hij. „Het is een vervreemdende gedachte dat wij niet over de creatieve autonomie beschikken om een ander excuus te verzinnen voor die gezelligheid”, vult medeoprichter Rutger van Ree aan. „Als we toch de geboorte van iets vieren, laat het dan het heelal zijn.” En het beste moment daarvoor is natuurlijk het begin van de lente. Daartoe richtte psycholoog Schrameijer (35) met politicoloog Van Ree (35) en ingenieur Farshad Soleymani (34) begin vorig jaar de stichting Big Bang Day op.

Oerknaldag is een viering van een open, kritische blik op de wereld. „Dat werkt verbroederend. Wetenschap is all inclusive. Iedereen gelooft nu wel zo’n beetje dat de aarde rond is en om de zon draait. Laat dat het begin zijn van het idee dat we allemaal op dezelfde schuit zitten”, zegt Schrameijer. Het is met klem geen viering van de wetenschap an sich. Die biedt als wereldbeeld geen moreel kompas. „De wetenschap heeft ons in de afgelopen eeuw ook veel klerezooi, ellende en milieudegradatie opgeleverd”, zegt Van Ree. „De aspecten die de menselijke samenleving leefbaar houden, zoals solidariteit en vrijheid, leren we uit literatuur, muziek en van de straat.” Maar toch, benadrukt Schrameijer, „de open blik en het zelfcorrigerend karakter van een wetenschappelijk wereldbeeld wens ik iedereen toe.”

Hoe moeten we dat dan gaan vieren voortaan? Tradities moeten natuurlijk ontstaan, maar de bedenkers hebben wel een paar speerpunten opgesteld. Het moet vooral geen commercieel feest worden, dus geef elkaar liever geen cadeautjes. Maar maak bijvoorbeeld samen iets nieuws van oude spullen. Een mooi gebruik zou zijn om precies om middernacht allemaal tegelijk het licht aan te doen. Vanwege de tijdszones ziet het er dan vanuit de ruimte uit alsof de aarde een ‘wave’ doet, zoals in een voetbalstadion. Bij Oerknaldag hoort ook een speciale cocktail, de ‘Bang’, waarbij een druppel tabasco tussen een laag wodka en een laag sambuca een mini-oerknal in het shotglaasje vormt. Oerknaldag vieren we bij voorkeur op de vooravond in intieme kring van vrienden of familie om later samen te komen voor een groots feest.

Precies zo zal vanavond in sociëteit De Kring in Amsterdam eerst in intieme sfeer worden uitgelegd hoe het ook al weer zat met die oerknal door een natuurkundige van de UvA, waarna dichter K. Michel voordraagt uit eigen werk. De avond wordt afgesloten met ‘explosieve muziek’. Op de Facebookpagina van de First Annual Global Big Bang Day Celebration staat aangekondigd dat Oerknaldag vandaag ook in New York, New Orleans, Rio de Janeiro, Beiroet, Jakarta en Oostende wordt gevierd. „We weten in ieder geval dat daar getoast zal worden”, zegt Schrameijer, die in elk van die steden vrienden of familie heeft. Hij hoopt dat op deze plekken volgend jaar een echt feestje wordt georganiseerd. De Big Bang-viering moet ieder jaar verder uitdijen.

Dan rest alleen nog de vraag: wat wens je elkaar op Oerknaldag? In het Engels wenst men elkaar een awesome of brilliant Big Bang Day. Wij wensen elkaar een schitterde Oerknaldag.

Big Bang Day wordt vanavond gevierd in sociëteit De Kring in Amsterdam. Kaarten zijn € 7,50, aanvang 20:20 uur. bigbangday.org.

    • Joël Broekaert