Vaticaanstad en J.M. Coetzee op biënnale Venetië

Het duurt nog zeker twee maanden voor het Giardini-park in Venetië weer het decor zal vormen voor de tweejaarlijkse kunstbiënnale. Maar de plannen van de deelnemende landen aan de 55ste Biënnale van Venetië druppelen deze dagen gestaag naar buiten. Traditiegetrouw kiezen veel landen ervoor in hun paviljoens de beste kunst van eigen bodem te tonen. Meestal gaat het daarbij om solopresentaties, maar soms ook worden groepstentoonstellingen met internationale kunstenaars georganiseerd. Zo zal in het Duits paviljoen dit jaar werk te zien zijn van het kleurrijke viertal Ai Weiwei, Dayanita Singh, Santu Mofokeng en Romuals Karmakar.

Onder de 88 deelnemende landen aan de biënnale zijn dit jaar tien nieuwkomers. Angola, de Bahamas, Bahrein, Koeweit, Kosovo, de Maladiven, Ivoorkust, Nigeria, Paraguy, Tuvalu en Vaticaanstad doen voor het eerst mee aan wat door velen nog steeds als de belangrijkste kunsttentoonstelling ter wereld wordt gezien. Voor Nederland reist beeldhouwer Mark Manders (1968) naar Venetië af. Hij zal in het Nederlandse paviljoen de relatie aangaan met de architectuur van Gerrit Rietveld. Het tentoonstellingsconcept is afkomstig van curator Lorenzo Benedetti, die afgelopen september samen met Manders de competitie won die het Mondriaan Fonds voor de Nederlandse inzending had uitgeschreven. Voor België zal Berlinde De Bruyckere, bekend om haar beelden van opgezette paarden, voor haar presentatie Kreupelhout een samenwerking aangaan met Nobelprijswinnaar J.M. Coetzee. Vorig jaar brachten de twee al samen het boek Allen Vlees uit, voor Venetië zal de Zuid-Afrikaanse auteur optreden als curator en ,,gesprekspartner”. Engeland heeft gekozen voor Turner Prize-winnaar Jeremy Deller, de kunstenaar die bekendheid kreeg door zijn re-enactment van de beruchte mijnstaking in 1984 in Orgreave. Beeldhouwster Sarah Sze, bekend om haar labyrint-achtige installaties, zal het Amerikaanse paviljoen naar haar hand zetten. En Noorwegen wil werken tonen van ’s lands beroemdste kunstenaar Edvard Munch, met een nieuwe film van Lene Berg. Curator van de hoofdtentoonstelling op de biënnale is de Italiaan Massimiliano Gioni (1973), werkzaam voor The New Museum in New York. Onder de titel The Encyclopedic Palace zal hij, verspreid over de Giardini en de Arsenale, 150 kunstenaars uit 37 – voornamelijk westerse - landen tonen. Onder hen onder meer John Bock, Tacita Dean, Jimmie Durham, Sarah Lucas, Paul McCarthy, Steve McQueen, en de Nederlanders Erik van Lieshout, Melvin Moti en Viviane Sassen.

De Biënnale van Venetië: van 1 juni t/m 24 nov. Inl: www.labiennale.org

Interview met Mark Manders en Lorenzo Benedetti: Cultureel Supplement

    • Sandra Smallenburg