Uitgelicht

Film

White Oleander (Peter Kosminsky, 2002, VS/D). Een palet van sterke vrouwenrollen vertegenwoordigt aspecten van de vrouwelijke conditie. Een opgroeiend tienermeisje spiegelt zich aan elk van hen, en zoekt haar eigen persoonlijkheid. Vooral Michelle Pfeiffer als een onsympathieke vijand van middelmaat en hypocrisie maakt het tot een bezienswaardige film. Ook met Renée Zellweger, Alison Lohman. RTL 8, 20.30-22.40u.

Cendres et sang (Fanny Ardant, 2008, F/ROE/P). Onzeker regiedebuut van actrice Ardant over familievetes en bloedwraak in een boerengemeenschap in Roemenië. Gebaseerd op roman van Ismail Kadare, werd volledig in Transsylvanië opgenomen. Het is tien jaar geleden dat haar man vermoord werd. Als Judith uit haar vaderland een uitnodiging ontvangt voor een bruiloft, dringen haar zonen aan te gaan: zij zijn daar nooit geweest en zijn nieuwsgierig. Maar eenmaal gearriveerd, laait een oude vete op. Arte, 23.55-01.30u.

Informatief

Horizon: How To Avoid Mistakes inSurgery. Trauma-arts Kevin Fong zoekt uit hoe medici fouten kunnen vermijden wanneer ze onder druk cruciale beslissingen moeten nemen. In deze reportage laat hij zien wat zij kunnen leren van professionals die onder dezelfde omstandigheden moeten werken en daar specifiek op trainen: piloten, brandweerlieden en pit crews uit de Formule 1. BBC 2, 22.00-23.00u.

Les chemins de la lecture. Bij het lezen van een tekst gebeurt er in onze hersens een wonder: een overvloed aan symbolen wordt als vanzelf ontcijferd. De Franse neurowetenschapper Stanislas Dehaene leidt ons in deze documentaire door de spannende wereld van het onderzoek naar het functioneren van ons brein tijdens het lezen. Arte, 22.15-23.05u.

De Uil van Athene: Kill Your Darling. Nederlandse documentaire van Jaap van Hoewijk. In 1990 werd een onthoofd vrouwenlichaam gevonden in Rotterdam, maar de politie was er nooit in geslaagd het slachtoffer te identificeren of de dader te vinden. Achttien jaar later kon het lichaam dankzij DNA-onderzoek uiteindelijk geïdentificeerd worden. Het slachtoffer bleek de Amerikaanse Melissa Halstead te zijn. Van Hoewijk volgde drie jaar lang het onderzoek van de Nederlandse en Britse politie en reconstrueert de zaak. Canvas, 23.10-00.30u.

Amusement

American Horror Story. Griezelserie rond een familie die verhuisd is naar een spookhuis. De gevolgen van Viviens (Connie Britton) moeilijke bevalling worden duidelijk. Haar echtgenoot Ben Harmon (Dylan McDermott) maakt plannen om het huis te verlaten, maar sommige spoken hebben daar heel andere ideeën over. De familie Harmon moet alle zeilen bijzetten om in deze moeilijke periode overeind te blijven. Met onder anderen Jessica Lange. RTL 5, 22.30-23.25u.