Twee onopvallende duels in eerste divisie: zijn ze gefixt?

Zouden wedstrijden van Volendam tegen Fortuna en Eindhoven zijn gefixt? Een wedkantoor meldt opvallend gokgedrag.

Van de ‘belchinees’ was weinig meer vernomen. Drie jaar geleden dook hij overal op de tribunes op bij wedstrijden in de eerste divisie: een Chinees ogende man, druk bellend, in de gaten houdend in welke minuut de linksback van pakweg FC Oss de bal over de zijlijn schopte.

Tenminste, dat was het verhaal. Concrete bewijzen voor invloeden van Aziatische gokkers op de uitslagen van wedstrijden in de eerste divisie werden niet gevonden.

Gisteren meldde radiozender BNR dat een Oostenrijks wedkantoor twee wedstrijden uit de eerste divisie had genoemd waarop verdacht veel is gegokt: FC Volendam-Fortuna Sittard (2-1) en FC Eindhoven-FC Volendam (0-3), beide uit het seizoen 2010-2011. Het opvallende is vooral dat deze wedstrijden vrij onopvallend waren. Geen monsterscores, zoals bij Sparta-Almere City FC (12-1) in datzelfde seizoen.

Matchfixing draait om weddenschappen op sportwedstrijden. Bij wedkantoren op internet kunnen gokkers inzetten op de uitslagen van wedstrijden in de hele wereld, maar ook op triviale zaken als de eerste gele kaart of corner in een wedstrijd. Geregeld wordt geprobeerd het wedstrijdverloop te beïnvloeden.

Vorige week meldde BNR al dat spelers van Telstar in het seizoen 1992-1993 opzettelijk de wedstrijd tegen FC Zwolle (1-2) zouden hebben verloren. Oud-spits Erik Tammer van onder meer Excelsior en SC Heerenveen vertelde op zijn beurt dat hij in de jaren negentig weleens vijfduizend euro aangeboden had gekregen om een wedstrijd te beïnvloeden. Tammer ging naar eigen zeggen niet op het aanbod in.

Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, publiceerde vorige maand een omvangrijk onderzoek naar matchfixing. Hieruit kwam een „omvangrijk crimineel netwerk” naar voren. In totaal worden 425 mensen uit vijftien landen verdacht van het beïnvloeden van meer dan 380 professionele voetbalwedstrijden in Europa. Op de beïnvloede wedstrijden zou 8 miljoen winst zijn gemaakt. Betrokkenen bij de wedstrijden zou 2 miljoen aan smeergeld zijn aangeboden.

Van de 380 verdachte voetbalwedstrijden zouden er één of twee in Nederland zijn gespeeld. Ook vijf van de 425 verdachten zijn Nederlanders. Het gaat hierbij niet om voetballers, maar om mensen die al een strafblad hebben.

Naar aanleiding van het onderzoek van Europol heeft het Europees Parlement de lidstaten van de Europese Unie opgeroepen matchfixing op te nemen in het strafrecht. Sportminister Schippers (VVD) heeft twee maanden geleden een gezamenlijk onderzoeksteam van de Universiteit van Tilburg, de Vrije Universiteit Amsterdam en accountantskantoor Ernst & Young de opdracht gegeven matchfixing in Nederland te onderzoeken. Dat onderzoek moet komende zomer zijn afgerond.