‘Tweede Nederlander in Syrië omgekomen bij strijd tegen Assad’

Syrische burgers op zoek naar lichamen onder het puin van gebouwen die geraakt zijn door een luchtaanval van het leger in Aleppo.
Syrische burgers op zoek naar lichamen onder het puin van gebouwen die geraakt zijn door een luchtaanval van het leger in Aleppo. Foto AP

In Syrië is een tweede Nederlander van Marokkaanse afkomst omgekomen bij de strijd tegen de regeringstroepen van president Bashr al-Assad. Het zou opnieuw gaan om een 20-jarige jongen uit Delft.

Volgens de NOS betreft het een man genaamd Sofian die naar Syrië was getrokken om de rebellen bij te staan in hun opstand tegen het regime. De omroep zegt te weten dat de jongeman en de eerder omgekomen Mourad M., eveneens uit Delft, elkaar kenden en in Nederland al bevriend waren.

Top-imam uit Assad-kamp omgekomen bij zelfmoordaanslag

Bij een explosie in een moskee in het centrum van Damascus is de hooggeplaatste sunnitische geestelijke Mohammed al-Buti omgekomen. De Syrische staats-tv meldt dat de trouwe aanhanger van het Assad-regime de imam was van de belangrijkste moskee van de hoofdstad.

AP meldt dat een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in de Grote moskee van Damascus, ook wel de Omajjadenmoskee genoemd. Het zou druk geweest zijn aangezien het avondgebed op dat moment plaatshad. Er zouden veertien doden en veertig gewonden zijn gevallen. De 84-jarige Buti is volgens het persbureau in heel Syrië bekend omdat hij met zijn leer regelmatig op tv te zien is.

De dood van de top-geestelijke is een flinke dreun voor Assad die het juist moet opnemen tegen voornamelijk sunnitische rebellen. Nu Buti wegvalt als sunnitische steunpilaar van het regime en hij niet meer elke week live te zien is op de staats-tv, dreigt de grip van het regime op de meerderheid van de Syrische bevolking nog verder at te nemen.

    • Jules Seegers