Taxicontract overheid naar bedrijven die kartel vormden

De overheid gunt een taxicontract voor invalidenvervoer aan twee vervoersbedrijven die vier maanden geleden zijn beboet omdat ze samen kartelafspraken maakten. Het gaat om 60 miljoen euro per jaar, het grootste taxicontract dat de overheid sluit.

De betrokken bedrijven, de Rotterdamse Mobiliteitscentrale en Zorgvervoercentrale Nederland, kregen van mededingingsautoriteit NMa samen bijna 9 miljoen euro aan boetes opgelegd, blijkt uit begin maart gepubliceerde boetebesluiten van de NMa. De bedrijven maakten volgens de kartelwaakhond afspraken over wie het taxivervoer in welke regio zou leveren.

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) wist niet dat de bedrijven door de NMa werden onderzocht toen ze de aanbesteding in oktober wonnen, zegt zijn woordvoerder. Van Rijn wil ze het taxicontract ondanks de boetes toch gunnen, liet hij de Tweede Kamer eind vorige maand weten. Wel moeten ze maatregelen nemen om herhaling te voorkomen, zoals de instelling van een klokkenluidersregeling.

Het ministerie van Volksgezondheid geeft elk jaar 60 miljoen euro uit aan taxivervoer voor invaliden en ouderen. Dat zijn jaarlijks bijna een miljoen ritten. Dat vervoer wordt nu gedaan door Connexxion. Het bedrijf verloor de aanbesteding. Connexxion heeft daartegen een kort geding aangespannen. Van Rijn had de bedrijven het contract vanwege de kartelafspraken „nooit mogen gunnen”, zegt een woordvoerder van Connexxion. „Dat willen we nu laten toetsen bij de rechter.” De gunning wordt pas definitief na de uitspraak van de rechter volgende maand.

De Rotterdamse Mobiliteitscentrale moet het meest aan boetes betalen: 8,3 miljoen euro. Zorgvervoercentrale Nederland moet met vijf andere bedrijven bijna 650.000 euro betalen. Een derde bedrijf dat het invalidenvervoer mag gaan doen, was niet betrokken bij de kartelafspraken.

De NMa heeft ook vier leidinggevenden beboet wegens „directe betrokkenheid” bij de afspraken. Zij moeten tot 120.000 euro per persoon betalen. De bedrijven hebben bezwaar gemaakt tegen de boetes.

    • Teri van der Heijden