Szymanowski afgestoft

klassiekSzymanowski: Symphonies nos. 2 & 4***

Karol Szymanowski (1882-1937) was een generatiegenoot van Stravinsky, Bartók en Webern, maar muzikaal behoort hij tot een eerdere periode. Bij leven was hij buiten Polen vrijwel onbekend; met name in Engeland maakt hij de laatste decennia een postume inhaalslag. Na vier cd’s met Lutoslawski hebben Edward Gardner en het BBC Symphony Orchestra nu twee symfonieën van Szymanowski opgenomen, evenals diens allereerste werk voor orkest. Deze Concert Overture uit 1905 is duidelijk gemodelleerd naar de symfonische gedichten van Richard Strauss. Het laatromantische idioom en de energieke orkestratie suggereren een getalenteerd maar behoudend componist. Szymanowski’s meesterstuk uit deze periode is de Tweede symfonie (1909-1910), met een opvallende variatievorm als tweede deel. Het werk vormt thematisch een hechte eenheid en doet in zijn expressiviteit soms denken aan de vroege Schönberg. Szymanowski’s exuberantie heeft laat in zijn leven plaatsgemaakt voor een aardser klankpalet, met intrigerende flitsen van obsessieve herhaling of eigenzinnigheid. Edward Gardner leidt het BBC Symphony Orchestra in vlekkeloze uitvoeringen.

    • Joep Stapel