Stéphanie Versteeg Potje met ei

None

Ik ben de laatste tijd een beetje verkikkerd op Rachel Khoo, die leuke, goedlachse Britse dame die het tegenwoordig op z’n Frans doet. Speciaal voor de BBC maakte ze een heerlijk kookprogramma over de Franse keuken en sindsdien ben ik dol op haar. Ik vind haar niet leuk op een manier van lieflief en aaiaai, maar meer op een vriendschappelijke basis.

Ik kan me namelijk wel met haar identificeren. Ik ben ook vrouw en ook een kind van de jaren tachtig. Daarnaast is haar kookgeloof gestoeld op het feit dat zij in haar kleine chaotische en allesbehalve steriele Parijse keuken zo heerlijk kan kokkerellen en mijn filosofie lijkt daar wel op. Ik heb zelf óók een kleine keuken, waar ik óók heerlijk in kan koken. Weliswaar met uitzicht op de Domtoren in plaats van de Eiffeltoren, maar ik zie wel overeenkomsten.

Een van mijn favoriete Rachel-gerechten is oeufs en cocotte, ofwel potjes met ei die langzaam in de oven zijn gegaard met een lepeltje crème fraîche en een plukje verse tuinkruiden. Deze gepocheerde eitjes zijn een simpel voorgerecht, maar ze doen het ook goed tijdens de lunch.

Uiteraard is het recept niet door mevrouw Khoo bedacht – want typisch Frans – maar wel goed uitgevoerd. Toch verdient haar basisrecept ook een eigen draai, bijvoorbeeld door gerookte zalm, geitenkaas of champignons toe te voegen. Zelf hield ik het redelijk simpel met een beetje extra spinazie en peterselie. Want heel veel extra’s heeft dit gerecht niet nodig. Onderstaand recept is voor één persoon, maar de ingrediënten kunnen naar gelang worden vermenigvuldigd met het aantal eters.

Verwarm een koekenpan met anti-aanbaklaag en laat hierin de spinazie slinken.

Meng de crème fraîche met peper en zout en een snufje nootmuskaat.

Vet vervolgens een klein souffléschaaltje of een ovenbestendige soepkom in met een likje roomboter en bedek de bodem met de crème fraîche.

Drapeer hier de spinazie op en breek daar weer het ei boven. Probeer dat zo voorzichtig mogelijk te doen, de dooier moet wel heel blijven. Vul de rest van het schaaltje met water.

Zet dit vervolgens vijftien à twintig minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden tot het eiwit is gestold. Laat langer in de oven staan als je het lekker vindt als ook de dooier wat harder is.

Besmeer het brood aan beide kanten met roomboter en toast het in de broodrooster. Snijd het vervolgens in reepjes.

Strooi wat fijngehakte peterselie over het gepocheerde ei en lepel het potje uit met de reepjes brood.

    • Stéphanie Versteeg