Spaanse dopingarts Fuentes wil klantenlijst vrijgeven

Eufemiano Fuentes is bereid zijn omvangrijke klantenbestand openbaar te maken. Dat zei de Spaanse dopingarts gisteren in Madrid tegen verslaggevers tijdens het strafproces in de zaak Operación Puerto.

„Wanneer het mij wordt gevraagd, wil ik meewerken met de agentschappen”, verwees Fuentes naar het Spaanse (AEA) en mondiale antidopingbureau (WADA). „Maar ik weet niet of mijn informatie voor deze agentschappen bruikbaar is. Als het in het kader van mijn medewerking noodzakelijk is om mijn klantenlijst te overhandigen, zal ik dat doen.”

Het WADA heeft bij de rechter een verzoek ingediend de bloedzakken te mogen ontvangen die bij de inval bij Fuentes zijn buitgemaakt. Tot nu toe werd dit door de Spaanse justitie steeds geweigerd, omdat het bewijsmateriaal betreft. Vorige week stelde de Spaanse landsadvocaat dat het mogelijk was als niet de hele bloedzakken, maar slechts bloedstalen aan de internationale dopingautoriteit zouden worden overgedragen.

Fuentes, die nog nooit namen bekendmaakte van sporters die hij behandelde, zou voor zijn medewerking geen tegenprestatie willen, zoals strafvermindering. „Ik wil dat er een wederzijdse samenwerking is. Als dit betekent dat ze mijn lijst willen hebben, dan krijgen ze die.”

Tegen Fuentes is twee jaar cel geëist. Zijn dopingnetwerk werd in 2006 opgerold. Begin dit jaar begon de rechtszaak Operación Puerto. De arts staat terecht voor het in (gezondheids)gevaar brengen van patiënten. In de tussentijd zijn enkele namen bekend geworden van de ruim vijftig door Fuentes behandelde wielrenners.

De Spaanse arts verklaarde eind januari tijdens het verhoor in Madrid dat behalve een half peloton wielrenners ook professionele voetballers, tennissers, atleten en boksers tot zijn klantenkring behoorden.