Sotheby’s // Een kom van 1,7 miljoen euro

This undated photo provided by Sotheby’s Auction House in New York shows a 1,000-year-old Chinese “Ding” bowl from the Northern Song Dynasty. The bowl, purchased from a tag sale for no more than three dollars, was sold by Sotheby’s for more than $2.22 million during the opening session of Sotheby's fine Chinese ceramics and works of art auction Tuesday, March 19, 2013 in New York. (AP Photo/Sotheby’s Auction House)
This undated photo provided by Sotheby’s Auction House in New York shows a 1,000-year-old Chinese “Ding” bowl from the Northern Song Dynasty. The bowl, purchased from a tag sale for no more than three dollars, was sold by Sotheby’s for more than $2.22 million during the opening session of Sotheby's fine Chinese ceramics and works of art auction Tuesday, March 19, 2013 in New York. (AP Photo/Sotheby’s Auction House)

Bij een garageverkoop in 2007 kocht een gezin uit de staat New York deze kom voor 3 dollar. Het exemplaar pronkte een aantal jaar op de schoorsteenmantel in de huiskamer, totdat het gezin nieuwsgierig werd naar de herkomst. Het voorwerp bleek een 1000-jaar oude Ding-kom uit de Noordelijke Song-dynastie waarvan alleen in het British Museum in Londen een gelijkwaardig type staat. De kom, diameter 12,7 centimeter, is volgens veilinghuis Sotheby’s een „opmerkelijk en uitzonderlijk mooi exemplaar van Song-aardewerk, geroemd om zijn dunne potten en fijn glazuur”. Het veilinghuis schatte de waarde van de kom op 300.000 dollar. Bij de veiling afgelopen dinsdag leverde hij 2,2 miljoen dollar op (1,7 miljoen euro). BBC