Snijdende koude

De eerste dagen van de lente verlopen alles behalve lenteachtig. Het is eerder winter, met ’s nachts lichte, soms matige vorst en overdag waarden net boven nul met daarbij een snijdend koude noordoostenwind.

Vandaag hield die wind zich nog relatief rustig, maar in de avond en de nacht naar vrijdag gaat de wind, op nadering van een lagedrukgebied uit het westen, al sterk aantrekken tot matig in het binnenland en krachtig tot hard aan de kust. Het klaart breed op en lokaal komt het alweer tot matige vorst, ofwel 5 graden onder nul of kouder.

Vrijdag verandert er niet veel aan het luchtdrukpatroon en die stevige en vooral ook koude noordoostenwind blijft dan ook de hele dag waaien. In het noorden wordt het nog slechts 1 graad en in het zuiden wordt het plaatselijk net 7 graden. Vooral in het midden en zuiden komt de zon er geregeld bij, in het noorden is meer bewolking aanwezig. Het is wel overal droog. Pas in de avond weet een storing die hoort bij dat lagedrukgebied uit het westen ons land te bereiken. Het gaat dan in het zuidwesten regenen, lokaal sneeuwen. Elders blijft het nog droog.

Zaterdag schijnt in het noordoosten de zon nog even, maar verder is het bewolkt en vooral ten zuiden van de grote rivieren valt soms wat regen of natte sneeuw. De koude lucht dringt dan echt goed binnen en overdag komt de temperatuur nog maar rond het vriespunt uit.