Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Slotervaartziekenhuis sluit alsnog contract met Achmea

Het Slotervaartziekenhuis sluit alsnog een contract met zorgverzekeraar Achmea.
Het Slotervaartziekenhuis sluit alsnog een contract met zorgverzekeraar Achmea. Foto ANP / Koen van Weel

Het Slotervaartziekenhuis heeft onder de nieuwe tijdelijke leiding alsnog een contract afgesloten met verzekeraar Achmea over te leveren zorg in 2013. Afgesproken is dat het ziekenhuis uit Amsterdam dit jaar minder zorg levert dan het aanvankelijk wenste.

Het Slotervaartziekenhuis wilde volgens Achmea onder bestuursvoorzitter Aysel Erbudak harder groeien dan landelijk is afgesproken. Zij is vorige maand geschorst en strijdt met de familie van wijlen vastgoedondernemer Jan Schram om de macht bij het ziekenhuis.

Het Slotervaart was tot nu toe het enige van de 92 landelijke ziekenhuizen waarmee Achmea geen contract had afgesloten. Vorig jaar kwamen de partijen zeker tienmaal bijeen om eruit te komen.

Dat is nu gebeurd met de tijdelijke leiding. Het Slotervaart heeft sinds vorige week een nieuwe eigenaar als gevolg van een flitsemissie. Het ziekenhuis heeft zijn kapitaal ingrijpend uitgebreid door de verkoop van 5 miljoen nieuwe aandelen. Die zijn geheel of gedeeltelijk geplaatst bij een vastgoedfirma van de familie Schram waarin ook andere onbekende aandeelhouders participeren.

Volgens een woordvoerder van Achmea zijn er geen zorgen over wie de huidige aandeelhouder van het ziekenhuis is. „Het is niet aan ons om dat bekend te maken. maar wij zijn er keurig over geïnformeerd.” Juristen van Achmea hebben onderzocht of het rechtmatig was om met de twee huidige bestuursleden van het ziekenhuis afspraken te maken. Een woordvoerder van het Slotervaart zegt dat met de aandeelhouder is afgesproken dat hier voorlopig geen mededelingen over worden gedaan.

SP-Kamerlid Renske Leijten heeft een interpellatiedebat aangevraagd naar aanleiding van de ruzie rond het Slotervaart. Zij wil van de minister onder meer weten wie op dit moment precies de eigenaar is van het Slotervaartziekenhuis. President-commissaris Theo Dekker verwijst voor vragen hierover door naar de familie Schram, die geen toezicht houdt maar een van de aandeelhouders is.