Screensaver

‘Ik vind deze echt supermooi”, zei de minister. Hij wees op een tulp genaamd ‘Naomi’. „Ja, mooi hè”, zei de hockeyster, „maar die rode daar, die is óók heel mooi.” Ze wees op de ‘Lalibela’. „Heel indrukwekkend”, beaamde de minister. Samen wandelden ze verder door het paradijs, hockeyster Naomi van As en minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Het was bitterkoud in de Keukenhof, een dag om wolkjes te blazen. De minister ging zo dadelijk het park officieel openen, maar de bloembollen waren nog in staking, bleven ondergronds. De tuin was een verregende vuurwerkshow. Her en de waren losse kratjes tulpen neergezet, zodat het nog wat leek. Alleen aan de bordjes in de perken zag je wat je mistte: de tulipa ‘Happy Generation’, de narcis ‘Prof. Einstein’, enzovoorts.

Eigenlijk alleen Henk Kamp stond in bloei. Hij leek me altijd een droge ‘no-nonsense’-man, maar hier in de Keukenhof leek hij helemaal in zijn nopjes, ook toen hij in de Droomtuin van televisietuinier Rob Verlinden met z’n blote handen een paar tulpjes moest planten. De fotografen vochten om een plekje, de minister bleef lachen.

Een showtje, dacht ik, zoals de hele Keukenhof een show is: ons nationale complot om toeristen wijs te maken dat Nederland één superblije bloemenzee is. Ons Potemkindorp. Jaarlijks komen er 800.000 bezoekers, merendeel buitenlanders, en al die mensen keren terug met op hun netvlies een vrolijk Teletubbieland.

Wij Nederlanders weten natuurlijk wel beter, maar het is uitstekende PR, functioneel bloemetjesbehang uit de jaren vijftig. Dat de Turkse premier Erdogan vandaag door de Keukenhof wandelt – dat is prima. Zolang we er maar zelf niet heen hoeven.

Dat dacht ik, maar ik zat er helemaal naast. Dat bleek bij de toespraken. Eerst was daar Walter Jansen, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Keukenhof. Hij onthulde dat de minister hier wel vaker kwam. En dat hij hem zelfs eens had toevertrouwd dat hij op zijn pc een screensaver heeft met foto’s van de Keukenhof.

En toen sprak de minister zelf. Hij vertelde hoe hij ook dit keer weer had genoten van de „kleurige tulpen” en de „vrolijke narcissen” in de inspiratietuinen. „Ik moet bekennen dat ik me trots voelde dat ik Nederlander ben. Ons land heeft zo veel te bieden!” Hij stak een lofzang af op „ons unieke land aan de Noordzee”.

„Het geheim”, zei hij „is innovatie.”

Als de Keukenhof een complot is, dan zijn we er zelf in gaan geloven. Of in elk geval minister Kamp. Wat Erica Terpstra heeft met de kanjers uit de sport, heeft Kamp met bloemetjes. Maar zelfs ongebreideld VVD-optimisme dwingt nog geen lente af.

    • Arjen van Veelen