School mag jongen (7) die 'aanrandde' toch plaatsen

Een zevenjarige jongen mag geplaatst worden op een katholieke basisschool in Hillegom. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag beslist. Volgens de rechter staat vast dat de jongen „geen groter risico vormt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag dan elk ander willekeurig kind”.

Ouders van de Johannesschool probeerden via een kort geding de plaatsing tegen te houden. De jongen kwam afgelopen zomer thuis te zitten na seksueel grensoverschrijdend gedrag op een andere school in Hillegom. Hij was toen zes. Om zijn privacy te beschermen, is nooit bekendgemaakt wat hij precies heeft gedaan. De ouders van de Johannesschool vreesden voor de veiligheid van hun kinderen.

Volgens de rechter hebben deskundigen vastgesteld dat de jongen als slachtoffer van seksueel misbruik (door een oudere jongen van buiten de familie) „aangeleerd gedrag heeft vertoond dat kan worden afgeleerd en ook is afgeleerd”. Zijn behandelaars achten de kans op herhaling zeer klein. Het schoolbestuur treft volgens de rechter genoeg maatregelen om de veiligheid van medeleerlingen te garanderen. Zo zal de jongen continu door een extra leerkracht worden begeleid.

Dat de school niet de „honderd procent garantie” kan geven die de ouders eisen, rekent de rechtbank de school niet aan. „Een dergelijke vergaande garantie zal immers ten aanzien van geen enkele leerling kunnen worden gegeven”, aldus het vonnis.

De moeder van de jongen zegt blij te zijn met de uitspraak. „Ik hoop dat we er nu op een goede manier uitkomen. En ik ben blij dat mijn zoon weer naar school kan, na tien maanden thuis zitten.” Ze wil graag met de ouders van de Johannesschool in gesprek. Die geven nog geen commentaar. „We bestuderen de uitspraak”, aldus hun advocaat.

De Johannesschool in Hillegom behoort tot een stichting met 23 katholieke basisscholen in de Duin- en Bollenstreek. De stichting probeerde de jongen al eerder te plaatsen op een school in Lisse. Ook daar was met een ‘veiligheidsplan’ extra toezicht geregeld. Toen ouders van die school naar de rechter dreigden te stappen, besloten de ouders van de jongen hem thuis te houden. Ze vreesden voor zijn veiligheid. Sindsdien krijgt hij thuisonderwijs.